Smør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Smørstang og smørkniv
Foto: Renee Comet

Smør er et mælkeprodukt, som bliver produceret ved at kærne fløde. Traditionelt anvendes komælk, men mælk fra bøfler, får, geder og yakokser kan også anvendes. Smør består hovedsageligt af mælkeproteiner og mindst 80% fedtstof; vand max 16% . Der tilsættes ofte 2% salt, både af hensyn til smagen og for at øge holdbarheden. Smør har typisk en fast konsistens, men bliver meget blødt ved temperaturer over stuetemperatur (20 °C). Ved opvarmning af smør bliver det til en klar, flydende, gullig fedtmasse. Farven kan variere fra gul til næsten hvid. Farven er blegere, når køerne spiser om vinteren i stedet for frisk græs. Hvis køerne får lov at græsse året rundt, ændrer smørrets farve sig ikke mærkbart.

Fremstilling[redigér | redigér wikikode]

Gammeldags smørkærne i brug

Ved fremstilling i kontinuerlig smørmaskine anvendes frisk fløde, der normalt syrnes efter kærning med IBS-metoden (Indirekte Biologisk Syrnet). I en traditionel smørkærne anvendes syrnet fløde, der som biprodukt giver "gammeldags", ægte kærnemælk. Lige som farven varierer smørrets hårdhed og sprødhed med foderet og årstiden. For at modvirke det, benytter mejerierne sig af temperaturbehandling af kærnefløden for at kontrollere smørfedtets krystallisering. Mange gange er smør tilsat ingredienser for at forbedre produktet: salt eller konserveringsmidler. Det meste smør bliver i dag produceret, så det er lettere at smøre på brød.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Det meste smør anvendes (som vegetabilsk olie eller margarine) til stegning og krydring af maden. Smeltes smør ved lav temperatur, deler det sig i kasein, rent smørfedt og proteiner. Det rene klarede smørfedt hedder klaret eller ghee og anvendes i blandt andet indisk og mellemøstlig madlavning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foodlogo.svg
Se opskrift på Smør
i WikiKogebogen

Se også[redigér | redigér wikikode]