Michał Kalecki

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Michał Kalecki

Michal Kalecki.jpg

Personlig information
Født 22. juni 1899Rediger på Wikidata
ŁódźRediger på Wikidata
Død 18. april 1970 (70 år), 17. april 1970 (70 år)Rediger på Wikidata
WarszawaRediger på Wikidata
Nationalitet Polen Polsk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Politechnika Warszawska,
Det tekniske universitet i GdańskRediger på Wikidata
Medlem af Det polske videnskabernes akademiRediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, økonomRediger på Wikidata
Arbejdsgiver SGH Warsaw School of Economics (1956-1968), Warszawa Universitet (1956-1968), FN-sekretariatet (1946-1955), University of Oxford (1940-1945), Internationale arbejderkontor (1945-1946)Rediger på Wikidata
Arbejdssted Warszawa, Montreal, Oxford, Cambridge, New York City, LondonRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Fellow of the Econometric SocietyRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Michal Kalecki (født 22. juni 1899, død 18. April 1970) var en polsk økonom med speciale indenfor makroøkonomi. Det meste af hans arbejdsliv foregik ved Warsaw School of Economics.

Kalecki betragtes som en af de mest betydningsfulde blandt det 20.århundredes økonomer og er undertiden benævnt som en "venstrefløjs"-udgave af John Maynard Keynes. Det hævdes, at han udviklede mange af ideerne fra Keynes' The general theory of employment, interest and money (1936) før Keynes selv.[kilde mangler] Da han hovedsageligt publicerede på polsk (og delvis på fransk), forblev hans indsigter længe skjult for den engelsksprogede økonomiske faglitteratur. Han forsøgte i en artikel fra 1936 at vinde "ophavsrettighederne", men publicerede uheldigvis på polsk. Hans værker blev senere udgivet på engelsk til stor inspiration for eftertiden.

Kalecki er i lyset af den økonomiske krise i 1930'erne mest kendt for sit arbejde om konjunkturcykler. Hans arbejde rummer elementer fra både klassisk og marxistisk økonomisk teori i form af udstrakt brug af begreberne klassekamp, indkomstfordeling og ufuldkommen konkurrence. Disse idéer virkede inspirerende på den såkaldte Cambridge Keynesians school med økonomer som Joan V. Robinson, Nicholas Kaldor og Richard M. Goodwin og på den senere post-keynesianske skole.

Eksterne henvisninger[edit | edit source]


PolenStub
Denne biografi om en polak er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi