Mikhail Gerdzjikov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mikhail Gerdzjikov
Personlig information
Født Михаил Иванов Герджиков Rediger på Wikidata
26. januar 1877, 1877 Rediger på Wikidata
Plovdiv, Bulgarien Rediger på Wikidata
Død 18. marts 1947, 1947 Rediger på Wikidata
Sofia, Bulgarien Rediger på Wikidata
Gravsted Sofias centrale begravelsesplads Rediger på Wikidata
Far Ivan Gerdzjikov Rediger på Wikidata
Ægtefælle Janka Kanevtjeva Rediger på Wikidata
Barn Magda Gerdzhikova[1] Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Université de Genève Rediger på Wikidata
Medlem af Sammenslutningen af anarkistiske kommunister i Bulgarien,
Interne makedonske revolutionære forening,
Hemmelige Makedonske Revolutionære Komite,
Interne makedonske revolutionære forening Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, revolutionær, militærperson Rediger på Wikidata
Fagområde Revolution Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mikhail Ivanov Gerdzjikov (bulgarsk: Михаил Иванов Герджиков tr. Mikhail Ivanov Gerdzjikov ; født i 26. januar 1877 i Plovdiv, Det Osmanniske Rige død 18. marts 1947 i Sofia, Folkerepublikken Bulgarien) var en bulgarsk revolutionær og anarkist. Han studerede på det franske universitet i Plovdiv, hvor han fik kælenavnet "Michel". Han startede sine revolutionære aktiviteter som student i 1893, som leder af den Hemmelige Makedonske Revolutionære Komite.[2] Senere studerede han i Schweiz (Lausanne og Geneve), hvor han knyttede tætte forbindelser med de revolutionære immigranter og etablerede den såkaldte Geneve-gruppe, en udløber af den hemmelige komite.

Gerdzjikov var under stærk anarkistisk indflydelse og afviste den nationalisme for etniske minoriteter i det Osmanniske Rige, og arbejdede for alliancer med almindelige muslimer mod Sultanatet og ideen om en Balkan Føderation. I 1899 vendte han tilbage til Balkan og arbejdede som lærer i Bitola. Gerdzjikov blev medlem af den Internationale Makedonske revolutionære Organisation og nær ven af Georgi Deltjev (Gotse Deltjev). Han var hjernen bag bondeoprøret Ilinden-Preobrazjenie i juli 1903, et oprør mod de ottomanske autoriteter i Thrakien. Gerdzjikovs styrker, ca. 2.000 dårlig bevæbnede folk, lykkedes at etablere en anarkistisk kommune. I 1919 blev Sammenslutningen af anarkistiske kommunister i Bulgarien oprettet på en kongres, der blev åbnet af Gerdzjikov. I 1925 var han blandt grundlæggerne af den Interne makedonske revolutionære forening i Wien.

Gerdzjikov havde store forventninger til det nye socialistiske styre efter 1944, men blev hurtigt skuffet over det nye regime. Han døde i 1947 i Sofia.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ van der Walt, Lucien; Schmidt, Michael (2009). Black Flame: The Revolutionary Class Politics of Anarchism and Syndicalism. AK Press. s. 317. ISBN 1-904859-16-X.