Modic-forandringer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Modic forandringer er forandringer i ryghvirvlerne. Forandringerne kan være både i hvirvellegemet, og i endepladerne som støder op til og er indvævet i discus. Modic forandringer har fået navn efter den amerikanske forsker dr. Michael Modic, der i 1988 opdagede og beskrev Modic forandringer som den første i verden. Modic forandringer kan kun ses på en MR scanning. Dr. Modic beskrev og inddelte Modic forandringerne i type 1, type 2 og type 3 som beskrives nedenfor.

Normalt knoglevæv[redigér | redigér wikikode]

Normalt knoglevæv består af trabekler, der er et indre skelet af knogletråde. I hulrummene mellem trabeklerne er der rød knoglemarv, der producerer blodlegemer.

Forskellige Modic forandringer[redigér | redigér wikikode]

Modic type 1 forandringer[redigér | redigér wikikode]

Modic type 1 er en forandring i hvirvellegemet, som kan ses på MR skanning. Modic-forandringerne er ikke forårsaget af infektion i diskus som en mindre forskergruppe fra Middelfart har beskrevet - dette er afvist af flere studier både i Danmark og i udlandet. Der er ligeledes heller aldrig dokumenteret at der er bogen sammenhæng mellem modic forandringer og rygsmerter, dvs du kan have modic forandringer uden at have ondt i ryggen og omvendt. Modic forandringer er udelukkende en beskrivelse af forandringer det kan ses på en MR scanning, betydningen af disse forandringer er ikke videnskabeligt bevist og er ikke i sig selv en sygdom. Hanne Albert og Joan Solgaard påviste i maj 2013 bakterien, som værende årsag til modic-forandringer i ryggen efter en diskusprolaps. Men deres resultater har man ikke kunne genfinde i efterfølgende studier.

Modic type 2 forandringer[redigér | redigér wikikode]

Modic type 2 forandringer ses på MR skanning hvor man kan se lavt signal for vand men højt for fedt. De forskellige Modic typer kan ændre sig til hinanden.

Modic type 3 forandringer[redigér | redigér wikikode]

Modic type 3 forandringer er forandringer, hvor tidligere ødem eller øget fedtindhold er omdannet til knogle.

Modic forandringer giver ikke smerter i lænden[redigér | redigér wikikode]

Mange studier har fokuseret på sammenhængen mellem Modic forandringer i ryghvirvlerne og smerter i lænden. Der er dog aldrig påvist en sammenhæng mellem Modic forandringer og smerter i lænden, heller ikke hvis man har Modic forandringer type 1.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Modicforandringer er en røntgenlæges beskrivelse af forandringer set på en MR scanning. Mange læger har en ide om at specielt Modic type 1 forandringer kan være ensbetydende med rygsmerter, men det er aldrig bevist.

Man tilbyder ikke i Danmark stivgørende operation alene ud fra fund af modic forandringer

.

Baggrund for Modics forandringerne[redigér | redigér wikikode]

Modic er en radiolog, som i 80'erne observerede, at der var disse forandringer i nogen rygge, når man MR skannede dem, men han koblede ikke forandringerne til smerter eller fremadskridende nedbrydning af diskus og hvirvellegeme. Røntgenlæge Joan Solgaard og forsker Hanne Albert opdagede i midten af 00'erne, at de forandringer, der hidtil var anset for at være aldersrelaterede degeneration (=slid) lignede de forandringer, man kan se ved inflammation. De udførte forsøg, hvor diskusmateriale hos patienter, der blev opereret for ryglidelser, blev undersøgt, og fandt anaerobe bakterier i en stor del af de undersøgte diski. Disse biopsier blev dog ikke udført korrekt som man vanligvis anbefaler ( CAM-biopsier) hvor kirurgen i den biopsien skifter instrumenter, så de er fuldstændig rene og ikke forurenet med fx hudbakterier. Der er siden lavet flere forsøg hvor man har forsøgt at efterprøve disse resultater, men med rene instrumenter har man ikke fundet bakterier i diskus, hos diskusprolaps patienter.

Af alle de bakterie der normalt findes i kroppen, hvorfor skulle proprione acne - der giver vores teenagere bumser - findes dybt inde i kroppens diskus?

Naturlig heling efter diskusprolaps[redigér | redigér wikikode]

Modic forandringer ses ofte efter en diskusprolaps. Modic forandringerne begynder som Modic type 1 forandringer, og udvikler sig derefter til Modic type 2 forandringer, hvorefter de igen bliver til normal knogle. Denne cyklus tager normalt 10 år.

Aktiv forskning[redigér | redigér wikikode]

De fleste læger, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale har hørt om Modic forandringer. Et af landets centre i rygforskning ligger i Middelfart, på Rygcenter Region Syddanmark. Her testes i øjeblikket nye behandlinger, der foreløbigt tyder på at virke.

Forskningen er på et indledende stadie. Der er tale om et lille, videnskabeligt veltilrettelagt forskningsprojekt fra Rygcenter Syddanmark i Region Syddanmark. Indtil videre har man undersøgt modic forandringer hos patienter med diskusprolaps, ikke andre rygsygdomme. Hos disse patienter havde 50 procent effekt af antobiotikakuren. Man kender ikke langtidseffekten og man har ikke sammenlignet effekten imod ingen behandling eller aktiv træning.

Rigtig mange mennesker i fysisk krævende arbejde har massive modicforandringer i ryggen, uden at føle rygsmerter, hvilket gør det interessant at undersøge om styrkelse af ryggen, ikke i virkeligheden er det bedste middel imod rygsmerter.


I dag er flere forskere i lande som Danmark Norge, Holland og England netop gået igang med at prøve på at eftervise de danske forskningsresultater, og flere studier har afvist st der skulle være bakterier i diskus. Da bakterien er an anaerob bakterie, møder forskningen stadig skepsis. Derfor er efterprøvede resultater nødvendige. Finder andre lande det samme resultat, vil det få en kæmpe betydning for vores forståelse af kroniske rygsmerter populært kaldet slidgigt i ryggen samt diagnostik og behandling af slidgigt.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Modic MT, Steinberg PM, Ross JS, et al. : "Degenerative disk disease: assessment of changes in vertebral body marrow with MR imaging". I Radiology 1988;166(1 Pt 1):193-9.
  • Modic MT, Masaryk TJ, Ross JS, Carter JR. : "Imaging af degererative disk disease". I Radiology 1988;168:177-86.
  • Albert HB, Kjaer P, Jensen TS, Sorensen JS, Bendix T, Manniche C : "Modic changes, possible causes and relation to low back pain.". I Med Hypotheses. 2008;70(2):361-8. Epub 2007 Jul 10
  • Albert HB, Manniche C : "Modic changes following lumbar disc herniation.". I Eur Spine J. 2007 Jul;16(7):977-82. Epub 2007 Mar 3.
  • Albert HB, Sorensen JS, Christensen BS, Manniche C : "Antibiotic treatment in patients with chronic low back pain and vertebral bone edema (Modic type 1 changes): a double-blind randomized clinical controlled trial of efficacy". Eur Spine J 2013; 22: 697-707.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Prospective study using anterior approach did not show association between Modic 1 changes and low grade infection in lumbar spine. Rigal J, et al. Eur Spine J. 2016. Show full citation