Molbohistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Molbohistorien om molboerne og storken, der skal jages væk. Tegnet af Alfred Schmidt i 1887.

En molbohistorie er en ældre, fiktiv historie om molboers dumheder.

Molbohistorier kan i vid udstrækning sammenlignes med vittigheder om blondiner. I molbohistorierne gøres dog grin med personer af begge køn og alle aldre.

Molbohistorierne er i dag en form for turistattraktion, og i byen Ebeltoft (som populært kaldes "Mols Hovedstad", selv om den faktisk ligger uden for Mols-området) fortælles historierne på guidede ture rundt i byen.

Molbo-historierne kan i dag købes i bogform i flere forskellige udgaver.

Tilsvarende fortællinger i andre lande[redigér | rediger kildetekst]

I andre lande har man også fortalt historier, som svarer til eller direkte ligner molbohistorier. I Tyskland drejer det sig om historier om die Schildbürger, der er indbyggere i den fiktive by Schilda, og som bedriver ting, der ligner molboernes gerninger til forveksling. I England har man: the Wise Men of Gotham.

Molbohistoriernes afløser blev så aarhushistorierne, der er lidt anderledes, og som direkte svarer til, eller måske endog er oversat fra de tyske Ostfriesenwitze, der fortælles om østfriserne, der har hjemme i den nordvestlige del af Niedersachsen.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Arthur Christensen (f. 1875): Molboernes vise Gerninger. 1939.
  • Arthur Christensen: Dumme Folk – danske Skæmteæventyr i international Belysning. 1941.
  • Iørn Piø: Skrønen om molboerne. Artikel i Turistårbogen 1967. – S. 51-60, ill.
  • De gamle molbohistorier genfortalt af Rasmus Toggerbo, illustreret af Poul Lundsgaard 43 sider, illustreret i farver. 2006. ISBN 87-85036-02-1
  • Molboerne illustreret af Alfred Schmidt (f. 1858), ISBN 87-00-30811-0


FiktionSpire
Denne artikel om en historie eller noget fiktivt er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.