Mtskheta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mtskheta
მცხეთა

Svetitskhovelikatedralen og byen
Overblik
Land Georgien Georgien
Mkhare Mtskheta-Mtianeti
Distrikt Mtskheta Distrikt
Grundlagt 1.000 f.v.t.
Demografi
Indbyggertal 7.940 (2014)
Andet
Tidszone UTC +4
Hjemmeside www.mtskheta-mtianeti.gov.ge
Oversigtskort

Mtskheta (georgisk: მცხეთა) er en af de ældste byer i Georgien, og ligger omtrent 20 kilometer nordligt for Tbilisi, hvor floderne Aragvi og Mtkvari løber sammen. Byen havde i 2014 et indbyggertal på 7.940 og er hovedbyen i Mtskheta-Mtianeti regionen. På grund af sin historiske betydning og store antal af antikke monumenter blev Mtskheta optaget på UNESCO's Verdensarvsliste i 1994.

Mtskhetas panorama med Aragvi- og Mtkvariflodernes sammenløb

Rester af byer på dette sted er blevet dateret til tidligere end år 1.000 f.Kr., og Mtskheta var hovedstad i det tidlige georgiske Kongedømmet Iberien i perioden 3. århundrede f.Kr. til 5. århundrede e.Kr. Det var sted for tidlig kristen aktivitet, og stedet hvor kristendom blev udråbt til statsreligion i Georgien i år 317. Mtskheta huser stadig hovedkvarteret for den Georgiske ortodokse og apostoliske kirke.

Svetitskhoveli Katedralen fra det 11. århundrede og Jvari Klosteret fra det sjette århundrede i Mtskheta er blandt de mest betydningsfulde monumenter i georgisk kristen arkitektur, og er historisk betydningsfulde i udviklingen af middelalderlig arkitektur i Kaukasus. Af speciel betydning er tidlige inskriptioner, som er værdifulde kilder i studiet af det tidlige georgiske alfabets oprindelse.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Abashidze, Irakli. Ed. Georgian Encyclopedia. Vol. IX. Tbilisi, Georgia: 1985.
  • Amiranashvili, Shalva. History of Georgian Art. Khelovneba: Tbilisi, Georgia: 1961.
  • Grigol Khantsteli. Chronicles of Georgia.
  • Rosen, Roger. Georgia: A Sovereign Country of the Caucasus. Odyssey Publications: Hong Kong, 1999. ISBN 962-217-748-4

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Georgiens geografiSpire
Denne artikel om Georgiens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi