Mumbai

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mumbai
मुंबई
DowntownMumbai.jpg
Nariman Point og Cuffe Parade
Overblik
Land: Indien Indien
Borgmester: Shubha Raul
Kommunalkommisær: Jairaj Phatak
Demografi
 - Areal: 603.4 km²
 - Befolkningstæthed: 21.880 pr. km²
Metro: 20.870.764 (2008)
Tidszone: 5:30
Højde m.o.h.: 8 m
Hjemmeside: www.mcgm.gov.in
Oversigtskort

Koordinater: 19°2′12″N 72°51′40″E / 19.03667°N 72.86111°Ø / 19.03667; 72.86111 Mumbai (tidligere Bombay) er en indisk by og en af verdens største med et estimeret indbyggertal på 13 millioner (2006) og cirka 20 millioner, når man regner forstæderne med. Byen ligger på øen Salsette ud for Indiens vestkyst og er hovedstad i delstaten Maharashtra. Den er Indiens handelsmæssige hovedstad med flere børser og banker, men også hvad angår varer på grund af byens dybe naturlige havn, der giver gode transportmuligheder. Desuden er det Indiens underholdningscentrum med Bollywood, der er den indiske pendant til Hollywood.

Navn[redigér | redigér wikikode]

Nordbombay i det 18. århundrede

Byens nuværende navn er afledt af Mumbay, som er navnet på hindugudinden Mumbadevi, samt af Aai, der betyder "mor" på marathi. Portugiserne gav i det 16. århundrede byen navnet Bom Bahia, som betyder "god bugt". Da englænderne overtog området, blev navnet på engelsk til Bombay, som det beholdt til 1995, hvor den officielt skiftede navn fra Bombay til Mumbai. Navnet Bombay ses og høres dog stadig både blandt indbyggere og i navne på institutioner.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Mumbai er bl.a. kendt for sit særlige system for distribution af varme retter og mad til frokost til de mange personer, der arbejder i byen. Maden distribueres af Dabbawalaer i et distributionssystem, der anses som særdeles effektivt.

Terrorangreb[redigér | redigér wikikode]

Mumbai blev udsat for et terrorangreb 11. juli 2006, hvor 7 bomber med kort mellemrum eksploderede i myldretidstog mens folk var på vej hjem fra arbejde. Mindst 200 mennesker blev dræbt og mere end 600 såret.

Den 26. november 2008 blev Mumbai igen udsat for et stort terrorangreb der var rettet mod byens hovedbanegård, to luksushoteller og populære turistattraktioner. Det usædvanlige ved dette angreb var at der blev sprængt bomber som blev efterfulgt af skudvekslinger og i tilfældet ved det ene af de to luksushoteller, Hotel Tajs Mahal, tog terroristerne vestlændinge som gidsler. Specifikt gik de efter amerikanere og englændere. En hidtil ukendt terrorgruppe tog ansvaret for angrebet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Indisk geografi Stub
Denne artikel om indisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi