Museum Midtjylland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Museum Midtjylland
Ane Maries Hus.jpg
Museum Midtjyllands afdeling Frilandsmuseet Herning.
Generelle informationer
Type Kulturhistorisk museum
Fusion af Tekstilmuseet
Frilandsmuseet Herning
Herningsholm Museum
Klosterlund Museum
Vester Palsgaard Skovmuseum
Grundlagt 2010
Eksterne henvisninger
http://museummidtjylland.dk

Museum Midtjylland er et kulturhistorisk museum, som opstod i 2010 efter en fusion mellem Herning Museum, Vester Palsgaard Skovmuseum og Klosterlund Museum. Museet omfatter i dag fem forskellige besøgssteder i Herning og Ikast-Brande Kommune: Tekstilmuseet, Herningsholm Museum, Frilandsmuseet Herning, Vester Palsgaard Skovmuseum og Klosterlund Museum.

Museum Midtjyllands fem museer fortæller tilsammen om hedeegnens kulturhistore og industrisamfundets udvikling. Museet afdækker både den helt fjerne fortid gennem arkæologiske udgravninger og udstillinger, samt nyere tid og herunder især tekstilindustriens rolle både i museets geografiske område og for resten af Danmark.

Museum Midtjylland er en selvejende institution, der er statsanerkendt som kulturhistorisk museum.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Frem til 2010 hed organisationen Herning Museum. Herning Museum blev grundlagt i 1892 og museet fik til huse på byens tinghus i 1896 - samme år som museets grundlægger - J.A. Trøstrup flyttede til byen for at stå for dets ledelse. Apoteker J.Chr. Møller skænkede en grund på Museumsgade 32 til museet, hvorpå der i 1906 blev opført en midt- og vestjysk bondegård med bindestue. Hermed var grunden lagt til museets frilandsmuseum - Danmarks næstældste.[kilde mangler] Hovedbygningen blev opført i 1909-10 efter tegning af arkitekt V. Gullev.

Siden museets grundlæggelse er der, udover de fysiske og samlingsmæssige udvidelser på Museumsgade 32, løbende blevet tilføjet flere ansvarsområder til museet. Herning Museum var fra 1968 med i restaureringsarbejdet af Hernings ældste bygning, herregården Herningsholm, som blev genåbnet i 1980 som Blichermuseet - under drift af Herning Museum. I 1987 indgik Herning Museum driftsaftale med Ikast-Brande Kommune om at drive Klosterlund Museum og Naturcenter i Stenholt Skov, som indtil da var drevet af Nationalmuseet.[2] I 2008 blev Vester Palsgaard Skovmuseum desuden en del af organisationen.

I 2017 tog fire af museets afdelinger navneforandringer: Klosterlund Museum og Naturcenter hedder i dag Klosterlund Museum, Textilforum skiftede navn til Tekstilmuseet, Blichermuseet blev til Herningsholm Museum og Frilandsmuseet blev til Frilandsmuseet Herning.[3] Allerede i 2014 fraflyttede Museum Midtjylland store dele af bygningen på Museumsgade 32, som i dag huser Historiens Hus. Tilbage på adressen er Frilandsmuseet Herning. Museet har i dag hovedadministration på Vestergade 20 i Herning Klædefabriks gamle lokaler.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Organisationen Museum Midtjylland
  2. ^ Thyrring, U., Rostholm, H. & Poulsen, S.T.: "Fortællinger og billeder fra Herning Museum", 1993, Herning Museum, p.7-11.
  3. ^ Pressemeddelelse - navneskifte 2017