Nøddebo Præstegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Nøddebo Præstegård (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Nøddebo Præstegård)
Nøddebo Præstegård
Nøddebo Præstegaard.jpg
Folketeatrets opførelse af Nøddebo Præstegård i 2015.
Generel information
Manuskript Elith Reumert frit efter roman af Henrik Scharling
Forlag Thaning & Appel
Originalsprog dansk
Urpremiere
Premiere 26. december 1888[1]
Premierested Folketeatret
Medvirkende

Nøddebo Præstegård er et dansk skuespil i komediegenren skrevet af skuespilleren Elith Reumert baseret på en fri fortolkning af romanen Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard skrevet af professor, dr.theol., Henrik Scharling og udgivet i 1862 under pseudonymet "Fortælling af Nicolai, 18 Aar gammel". Romanen handler om tre studenter fra København, der i juleferien er sammen med præstefamilien i Nøddebo Præstegaard og de romantiske forviklinger, der opstår under opholdet.

Skuespillet, der indeholder en række populære sange, blev første gang sat op på Folketeatret i 1888 med Reumert i hovedrollen som Nicolai. Opsætningen blev en fast del af Folketeatrets repertoire omkring juletid og blev opført mere end 2.000 gange på Folketeatret i stort set uændret udgave frem til 1970, hvor det oprindelige stykke blev fremført for sidste gang. Den dengang ny tiltrådte direktør på Folketeatret Preben Harris udtalte i 1971, at tiden var kommet til en opdatering af skuespillet, og der blev herefter foretaget en ændring af det oprindelige stykke, der dels opdaterede sproget, forenklede persongalleriet og drejede stykket i retning af vaudeville. Det justerede stykke blev i 1980 udgivet i bogform Nøddebo PræstegaardThaning & Appel (ISBN 87-413-6216-0).

Nøddebo Præstegaard er opført adskillige gange på andre teatre end Folketeatret rundt omkring i landet og er med mere end 5.000 forestillinger sammen med Elverhøj det mest spillede danske skuespil. Mange danske skuespillere har medvirket ved opsætnignerne, herunder Else Marie Hansen, der i 1909 som femårig debuterede som nissebarn i forestillingen og ved genoptagelsen i 1979 på Folketeatret spillede rollen som Sidse Lugekone.

Filmatiseringer[redigér | rediger kildetekst]

Nøddebo Præstegård er blevet filmatiseret tre gange:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Nøddebo Præstegård - elsket og hadet på Aarhus Teater". Århus Stiftstidende. 24. december 2016. Hentet 5. december 2017. I 1888 blev romanen dramatiseret til et syngespil af Elith Reumert og uropført 2. juledag på Folketeatret i København.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]