Spring til indhold

Network News Transfer Protocol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra NNTP)
OSI-modellen med kendte protokoller.
De anvendes bl.a. på datanettene:
Fastnet og trådløst: WAN (f.eks. internettet), MAN, LAN, PAN.
Kun trådløst: IPN, WMAN, WLAN, WPAN (f.eks. Bluetooth).
Lag Lagnavn IP bårne/relaterede (har RFC)
7 Program HTTP, SMTP, POP3, IMAP, FTP, DNS, DHCP...
6 Præsentation AFP...
5 Session RPC, NetBIOS...
4 Transport TCP, UDP, RTP...
3 Netværk IP: (IPv4, IPv6), ICMP, IGMP, ARP...
2 Datalink Ethernet, HDLC, V.42bis, V.42(LAPM), V.44...
1 Fysisk V.34, V.90, ADSL, 802.11 Wi-Fi, WiMAX...

Network News Transfer Protocol (ofte forkortet NNTP) er en datanetprotokol der bruges til at overføre artikler i nyhedsgrupper mellem to computere på Internet.

Man kan også sige, at NNTP er et mange-til-mange diskussionssystem eller debatsystem (i forhold til e-post, hvor det er normalt at snakke en-til-en).

Typisk bruges systemet til at stille et spørgsmål om et fænomen. Andre brugere af systemet – som har svaret på rede hånd – vil ofte svare herpå, men .. hvis andre igen ikke er helt tilfredse, så kan de blande sig i diskussionstråden. Så er det op til spørgeren, om hun/han er tilfreds med svarene.

Det spændende er, at mennesker orker at svare på de ofte stillede spørgsmål – igen og igen. Men systemets lethed og elegance er måske årsagen til systemets popularitet.

Antallet af diskussions- eller nyhedsgrupper er stort – op til 50.000 på verdensplan. De kan være underinddelt i lande, f.eks. har Danmark ca. 250 grupper med følgende store hovedgrupper: dk.binaer, dk.edb, dk.fritid, dk.kultur, dk.spil, dk.sport og dk.videnskab

Eksempel på diskussionstråd.

Disse grupper reguleres af brugerne selv ved endnu nogle diskussionsgrupper (dk.admin) og udvalg, afstemning, regler (fundats) mv. Læs nærmere herom i usenet.dk

For at være med skal man have en gyldig e-post konto samt et program til håndtering af diskussion/debat, eg. nyhedslæser (eng: news reader). Idet en vigtig faktor er, at man ikke optræder anonymt, men er ansvarlig for sine indlæg.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]