NSAID

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Piller med det smertestillende NSAID-præparat Aspirin

NSAID (Non-Steroide Anti-Inflammatoriske Drugs) er en lægemiddelgruppe. Stofferne virker antiinflammatoriske (bekæmper betændelsestilstande, der ikke er fremkaldt af mikroorganismer fx seneskedebetændelse), analgetisk (smertelindrende), antipyretisk (febernedsættende) og trombocythæmmende (forhindrer blodet i at størkne).[kilde mangler]

Selv om nogle af disse stoffer er meget ældre, var det i 1960, at denne kategori blev indført. Formålet var, ved benævnelsen "non-steroid", at skabe afstand fra de kortisonpræparater, der havde såret så mange patienter i det seneste årti, når nye anti-inflammatoriske lægemidler blev indført.[1] Det blev senere klart, at NSAID og kan have alvorlige bivirkninger. NSAID kan påvirke nyrerne og nedsætte funktionen af disse, så der fremkaldes hyperkaliæmi, hyponatriæmi og ødemer.[kilde mangler] En ny dansk undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital (offentliggjort maj 2012) viser, at brugere af NSAID betændelsesdæmpende stoffer har mindre risiko for udvikling af spinocellulær hudkræft og modermærkekræft. Der er især personer, der gennem længere tid har haft et stort forbrug af pillerne, der har mindre risiko for at udvikle hudkræft. Undersøgelsen omfattede 3.242 patienter med modermærkekræft, 13.316 patienter med basalcellekræft, og 1.974 patienter med spinocellulær hudkræft[2].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Buer JK, "Origins and impact of the term 'NSAID'", Inflammopharmacology 2014, bind 22, udgave 5, s. 263-7, læs online/wsid, doi 10.1007/s10787-014-0211-2, ISSN 0925-4692 . PMID 25064056.  Manglende eller tom |title= (hjælp)
  2. ^ Hovedpinepiller kan mindske kræftrisiko (DR-online 29-05-2012)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

FarmakologiStub
Denne artikel om farmakologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.