NTFS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

NTFS eller New Technology File System er standard filsystemet på Windows NT og dets efterfølgere Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista samt Windows 7. Windows 95, 98, 98SE og ME kan ikke umiddelbart læse NTFS filsystemer, dog findes der tredjepartsprogrammer til at ordne dette problem.

NTFS erstattede Microsoft's forhenværende FAT filsystem brugt i MS-DOS og tidligere versioner af Windows. NTFS har flere forbedringer end FAT, såsom understøttelse af meta data og brug af avancerede datastrukturer for at forbedre ydelse, driftsikkerhed og udnyttelse af diskplads. Dets største minus er dets understøttelse eller mangel på samme af ikke-Microsoft operativsystemer, siden det er en forretningshemmelighed fra Microsoft.

NTFS har fem versioner: v1.0, v1.1 og v1.2 fundet i NT 3.51 og NT 4, v3.0 fundet i Windows 2000 og v3.1 fundet i Windows XP og Windows Server 2003. Disse versioner er af og til henvist som v4.0, v5.0 og v5.1, og efter versionen af Windows de udgiver den med. Nyere versioner har yderligere funktioner: Windows 2000 introducerede kvoter.

Referenceimplementationen af NTFS findes i Windows, men der er også andre implementationer. F.eks. er der udviklet en open source FUSE (userspace) driver til Linux. Den kan både læse og skrive. Dette gør det muligt at udveksle data mellem Linux og Windows i et dual-boot miljø.

It Stub
Denne it-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.