Nasjonalbiblioteket

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 59° 54′ 51″ N, 10° 43′ 3″ Ø

Nasjonalbibliotekets hovedadministration flyttede i 2005 ind i nye lokaler bygget i det gamle Universitetsbiblioteket i Henrik Ibsens gate i Oslo. Bygningen indeholder også blandt annet Norsk barnebokinstitutt.
Foto: Hans-Petter Fjeld

Nasjonalbiblioteket er et norsk bibliotek som "bevarer fortiden for fremtiden" gennem en national kultur- og kundskabsbase. Rollen som nationalbibliotek indebærer blandt andet administrering af den norske pligtafleveringslov som siger at alle dokumenter som produceres i Norge skal pligtafleveres til Nasjonalbiblioteket. Dette inkluderer bøger, aviser, tidsskrifter, digitale dokumenter, film, video, fotografi, kort, radioprogrammer, lydbøger, musik, nodetryk, postkort, plakater, småtryk og teatermateriale. Alt stilles til rådighed for publikum i Nasjonalbibliotekets publikumslokaler i Oslo.

Nasjonalbiblioteket har siden 2004 været under ledelse af Vigdis Moe Skarstein.

Nasjonalbiblioteket er underlagt Kulturdepartementet og er organiseret i fire fagafdelinger og tre stabsafdelinger. Alle afdelingene har ansatte både i Oslo og Mo i Rana.

Bygningen[redigér | redigér wikikode]

Nasjonalbilbliotekets afdeling i Oslo flyttede i 2005 tilbage til sine lokaler i det gamle Universitetsbiblioteket i Oslo ved Solli plass i Henrik Ibsens gate 110. Bygningen havde da været lukket i en længere periode på grund af ombyging og restaurering. Bygningen rummer også selvstændige organisationer som Norsk Musikkinformasjon, Norsk Jazzarkiv, Norsk Visearkiv, NORLA (Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet) og Norsk Barnebokinstitutt. Bygningen ejes af det norske statslige selskab Entra Eiendom.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gammel biblioteksal i Nasjonalbibliotekets første etage. Foto fra 2005
Foto: Rémi Mathis
Fra bibliotekets nyere lokaler. Foto fra 2005
Foto: Rémi Mathis

Indtil 1989 blev nationalbiblioteksopgaverne i Norge, særlig pligtaflevering af trykt materiale og nationalbibliografi, varetaget af Norsk avdeling ved Universitetsbiblioteket i Oslo. Som en følge af Rana-omstillingen, vedtog staten i 1988 at bidrage med midler til oprettelse af et nationalbibliotek. Afdelingen i Mo i Rana blev oprettet 1. oktober 1989. I 1998 blev store dele af Norsk avdeling ved Universitetsbiblioteket i Oslo overført fra Universitetet i Oslo til Nasjonalbiblioteket, og blev Nasjonalbibliotekets afdeling Oslo.

I 2004–2005 blev Nasjonalbiblioteket omorganiseret fra en geografisk organisering til en funktionsorganisering hvor afdelinger baserer sig på arbejdsopgaver uafhængig af deres geografiske fordeling.

Norske nationalbibliotekarer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]