Natha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Natha Yogacenter er en yogaskole, der underviser i yoga, tantra og meditation. Natha er medlem af The ATMAN Yoga Federation, som er den største internationale sammenslutning af yogaskoler. På internationalt plan er der estimeret 20-30.000 medlemmer, som alle følger samme undervisningssystem.

Undervisningssystem[redigér | redigér wikikode]

Der undervises i en række kurser indenfor personlig og spirituel udvikling. Der findes både yoga, tantra og meditationskurser, men grundet det levende internationale miljø kommer der somme tider undervisere i en række år, som underviser bl.a. i ayurveda, spirituelt teater, musikterapi m.fl.

På et almindeligt kursus i yoga eller tantra kommer man hver uge til undervisning, som omhandler yoga-stillinger, samt deres effekter på kroppen og psyken. Derudover gives der indsigt i hvordan chakraerne fungerer og hvordan man kan udrense og styrke disse energicentre med mange gavnlige effekter til følge. Denne undervisning er suppleret af skriftligt materiale, som udleveres hver uge, så man selv kan gå hjem og studere i dybden. Undervisningsmaterialerne beror både på gamle indiske tekster samt moderne forskning indenfor yoga, meditation, psykologi og meget mere indenfor bl.a. kost og sundhed. På den måde involveres eleverne i selvstudie og får viden på en lang række områder som omhandler sundhed for krop, sind og sjæl.

Yoga[redigér | redigér wikikode]

Natha underviser i flere forskellige yogaformer, bl.a. hatha yoga, laya yoga, karma yoga. Desuden er pranayama (åndedrætsteknikker), afspænding og meditation en del af deres undervisningssystem som er baseret dels på praktiske øvelser og dels på dybdegående teori om de medicinske og psykologiske effekter af øvelserne.

Tantra[redigér | redigér wikikode]

I følge Natha lever de fleste mennesker ubevidst om både deres potentiale og om hvordan vi skaber lidelse for os selv. Natha mener tantra-kurset kan lære folk at vågne op og lære kunsten at leve. Tantra-kurset præsenteres som en ægte spirituel vej til frigørelse fra lidelse og som en måde at leve et mere lykkeligt liv.

Meditation[redigér | redigér wikikode]

Natha underviser i meditation som redskab til at få bedre koncentrationsevne og opnå dyb indre fred. Det endelige mål med meditationspraksissen er i følge Natha at åbenbare det højeste Selv, menneskets guddommelige natur.

Nathas lære[redigér | redigér wikikode]

På Nathas tantra-kursus introduceres idéen om seksuel kontinens – den perfekte og uanstrengte kontrol over de seksuelle energier. Denne kontrol tillader i følge Nathas lære både mænd og kvinder at elske uden tidsbegrænsning, at opleve mange orgasmer, selv i timer ad gangen, men uden udløsningen, der medfører et tab af energien. På denne måde skulle både mænd og kvinder kunne udvikle en enorm energi inden i deres væsen, der er tilgængelig i alle aspekter af deres liv. Den seksuelle kontinens, som den er undervist i Nathas kursus, skulle styrke mennesket i en proces mod at frigøre og opløse alle de frustrationer, betingelser, begrænsninger og stress som holder det i en tilstand af indre mangel på frihed og nedtrykthed. Igennem læren, der er indeholdt i skolens tantra-kursus, bliver livet selv en spirituel praksis – en spirituel rejse for det menneskelige væsen på dets vej mod opdagelsen af dets sande natur.

Tantrisk erotik er en del af Natha Yogacenters undervisning. Det er rituelle erotiske oplevelser hvor hovedprincippet er at manden og kvinden skal elske hinanden højt for at skabe en dyb sammensmeltning i kærlighed. I Nathas system bliver den erotiske oplevelse ophøjet til en hellig handling, hvor manden og kvinden ser hinanden som guddommelige skabninger. Den stærke energi der bliver vækket undervejs bliver gennem særlige teknikker løftet op igennem chakraerne og bliver dermed omdannet til spirituel energi.

Natha blev grundlagt i København i 1990 af Gregorian Bivolaru der stadig fungerer som Nathas spirituelle guide. Til hverdag kaldes han Grieg.

Modstandere[redigér | redigér wikikode]

Den oprindelige rumænske skole kom i modvind under Ceaucescu regimet, som forbød alle former for bevidsthedstræning og endda yoga og kampkunster. Da det blev forbudt i landet standsede alle med at undervise undtagen Grieg. Derfor kom der en kæmpe tilslutning og på trods af trusler fra det hemmelige politi securitate, fortsatte Grieg sin undervisning som dengang blev kaldt psykosomatisk gymnastik, grundet effekterne på både det psykiske og fysiske område. Dog gik yogaskolen under jorden og begyndte at undervise i yoga i hemmelighed for ikke at tiltrække sig regimets opmærksomhed.

Men det hemmelige politi holdt udkig efter dem og truede gruppen, som hurtigt voksede sig stor. På et tidspunkt konfiskerede de en masse bøger fra Griegs hjem og hans lejlighed blev sprængt i luften dog uden ham i den. Dette var ment som en advarsel. Regimet kontrollerede også medierne så gennem årene blev der skrevet en masse nedsættende om skolen og fremsat en masse falske sekt og menneskehandel-anklager for at nedbryde skolens fremgang.

Grieg var dog meget dedikeret og fortsatte ufortrødent sin undervisning til det punkt hvor han både blev smidt i fængsel, tortureret og indlagt på mentalhospital. Mens han var indsat i det højest sikrede fængsel i Rumænien brød han ud som den første nogensinde og fortalte efterfølgende at han havde anvendt hypnose på en af vagterne og beviste dermed også effekten af det system han underviste i. Selv efter Ceaucescu-regimets fald fortsatte hetzen for selvom systemet skiftede navn, var det stadig de samme embedsmænd som sad i magtfulde positioner.

Flere retsager blev startet imod ham, men der kunne ikke fremvises beviser og derfor blev han frikendt for alle anklager. Dog blev der imod normal praksis anket til højesteret, som anvendte en udtalelse som bevis fra et vidne, som sagde at hun var blevet truet til at give denne udtalelse af det hemmelige politi. Og som holdt med Grieg i retssagen, hvilket virkelig har givet anledning til spekulationer om bevisets gyldighed. Han blev anklaget og til sidst dømt for seksuelt overgreb. En anklage som af mange ses som et af efterkommerne af regimets værktøjer til at få ham dømt ligegyldigt hvad.

Senere blev han dog nødt til at flygte til Sverige, som gav ham asyl og beskyttede ham under Geneve-konventionen som politisk flygtning, da Sverige vurderede at han ikke ville få en retfærdig rettergang i det korrupte Rumænske retsvæsen. Ligeledes blev skolen gransket af en sekt ekspert Karl Nylund, som vurderede at der ikke er tale om en sekt.

I 2016 blev han dog fanget af det rumænske hemmelige politi på fransk jord. Imod Geneva-konventionen udleverede det franske politi ham efter en retssag, hvor normale protokoller på mystisk vis blev underkendt. Han sidder derfor nu i et Rumænsk fængsel med mindre end 1 år tilbage af sin dom. Tusindvis af elever venter spændt på hans frigørelse.

Natha har været under stor kritik for sex-sager og pornografi. Nathas lære går ud på at man via sex kan udvikle sig spirituelt.

Natha kaldes af mange en sekt, men foreningen selv afviser dette og kalder sig en "folkeoplysende forening".

Dialogcentret, er en kristen missionsorganisation der er kendt for deres kritik af al yoga i Danmark de har også udtalt sig negativt om Natha.

Gregerian Bivolaru er også hovedmanden bag organisationen MISA (Movement for Spiritual Integration in Absolute), der danner grundlag for Nathas teori og praksis. MISA ejer blandt andet websitet Yoga Esoteric, der publicerer en lang række konspirationsteorier, herunder The SECRET PROTOCOLS of the FREEMASONRY'S MASTERS, som er baseret på Then Protocols of_the Elders of Zion (en). Dette er en hovedårsag til at MISA og Gregorian Bivolaru anklages for antisemitisme i Rumænien.

Jyllands-Posten har bragt flere historier om Natha [1] [2] [3] [4]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]