Nationalpark Skjoldungernes Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nationalpark Skjoldungernes Land
Nationalparkskilt
Ligger i Danmark Danmark
Område Region Sjælland
Nærmeste by Lejre
Oprettet 2015
Oversigtskort

Nationalpark Skjoldungernes Land er en af Danmarks fem nationalparker. Skjoldungernes Land ligger ved Roskilde Fjord på Midtsjælland og dækker et område på 170 km2. I nationalparken finder man noget af Danmarks fineste natur med Roskilde Fjord i nord og Bidstrup Skovene i syd.

Nationalparken er opkaldt efter slægten af sagnkonger, Skjoldungerne, som ifølge sagnene regerede over landet fra et kongesæde i Gl. Lejre - i hjertet af nationalparken.

Se https://nationalparkskjoldungernesland.dk/ eller appen Nationalpark Skjoldungelandet for mere information.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I december 2012 blev det besluttet i forligskredsen bag de danske nationalparker at sige ja til etableringen af Nationalpark Roskilde-Lejre – blandt andet med miljøminister Ida Auken i spidsen. Nationlparken vil blive en kombination af natur, fortidsminder og kulturhistorie med fjordlandskabet og godslandskabet som omdrejningspunkter.[1]

Nationalparken[redigér | rediger kildetekst]

Nationalparken omfatter fjordlandskabet i og omkring Roskilde Fjord, der med sine omgivende strandenge, rørskove, søer og laguner et meget vigtigt internationalt yngle og rasteområde for svømme- og vadefugle. Parken omfatter også de store statsskov og tidligere kongeskove ved Bidstrup, som er Sjællands næststørste skovområde. Omkring 60 % af landarealet er fredet.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Politisk opbakning til ny nationalpark ved Roskilde
  2. ^ "Faktaark om Nationalpark Skjoldungernes Land" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 18. februar 2018. Hentet 16. februar 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]