Nationale industriminder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Nationalt industriminde)

Begrebet nationalt industriminde opstod 2006-07 da Kulturarvstyrelsen udpegede 25 industrier som national kulturarv. I Danmark har industrialiseringen været afgørende for de sidste 150 års historie og for det samfund vi har i dag. Derfor gennemførte Kulturarvsstyrelsen udpegningen. Tilsammen fortæller de om afgørende træk i industriens udvikling og Danmarks forandring til industrisamfund mellem 1840 og 1970. De nationale industriminder er præsenteret på hjemmesiden 25fantastiske industrier.

En del af grundlaget for udpegningen var 161 industriminder af regional betydning, som museer og kulturmiljøråd havde beskrevet i rapporter om de vigtigste industriminder inden for deres respektive områder, hvilket var de daværende amter. Rapporterne findes samlet på Kulturarvsstyrelsen hjemmeside Arkiveret 2. april 2010 hos Wayback Machine.

Udpegningen af industriminderne har ikke nogen juridiske konsekvenser for virksomhederne. Målet er at understrege virksomhedernes betydning for den danske kulturarv og er en opfordring til, at der ved den fremtidige udvikling i videst muligt omfang tages hensyn hertil.


De 25 nationale industriminder er:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]