De Danske Spritfabrikker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

De Danske Spritfabrikker var en dansk spiritusproducent, som siden 2012 ejes af Arcus gruppen fra Norge.

Virksomheden blev grundlagt i 1881 af C.F. Tietgen og C.A. Olesen ved fusion af en række mindre brændevinsfabrikanter. I 1893 sluttede familiebrænderiet Brøndum sig til De Danske Spritfabrikker. Som resultat af yderligere opkøb og sammenlægninger ejede De Danske Spritfabrikker i 1923 samtlige brænderier i Danmark og fik eneret på fremstilling af sprit, akvavit, gær m.v. Dette monopol blev først ophævet i 1973 efter at Danmark var tiltrådt EF.

G.A. Hagemann var bestyrelsesmedlem i en periode.

Ved en af de største fusioner i dansk erhvervsliv sluttede De Danske Spritfabrikker sig i 1989 sammen med De Danske Sukkerfabrikker og Danisco. I 1995 tog virksomheden navneforandring til Danisco A/S, men da den i 1999 blev et datterselskab af det svenske V&S Vin & Sprit AB, gik man igen tilbage til det gamle navn. I 2008 blev virksomheden solgt videre til det franske "Pernod Ricard", og omorganiseret således, at de danske aktiviteter blev samlet i "Pernod Ricard Denmark A/S"[1]. Arcus gruppen fra Norge har siden fusioneret med Pernod Ricard Denmark A/S, dog på den betingelse, at de frasælger akvavitmærket Brøndums.

Martin Borch var i starten firmaets arkitekt, siden blev det Alf Cock-Clausen, der bl.a. har tegnet den store fabrik i Aalborg, opført 1929-31 i funktionalistisk stil, der var tysk inspireret og et særsyn på dansk jord.[2], og som siden er fredet.

I april 2015 stoppede produktionen i Aalborg og blev flyttet til Norge.. Bygningerne og områderne omkring - kaldet Spritgrunden - blev købt af et Joint Venture mellem Arcus Gruppens hovedejer Ratos og A. Enggaard.

Fremtidig anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Sammen med Martin Nielsen Holding ApS vil ejerne udvikle området til en international kunst- og kulturby med teatre, lejligheder, gourmetrestauranter og kunsthaller, kaldet Cloud City. [3] Aalborg teater fik af Aalborg kommune, Spar Nord fonden og Realdania i december 2016 3 mio kr. til at en forundersøgelse af sit projekt Aalborg ny teater som i givet fald vil blive en del af Cloud City.[4]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Awatcornertower01.JPG Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 57°3′14.44″N 9°54′39.29″E / 57.0540111°N 9.9109139°Ø / 57.0540111; 9.9109139