Natugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Natugle ?
Natugle stor.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Strigiformes (Ugler)
Familie: Strigidae (De egentlige ugler)
Slægt: Strix
Art: S. aluco
Videnskabeligt artsnavn
Strix aluco
Linnaeus 1758
Natuglens udbredelsesområde
Natuglens udbredelsesområde

Natuglen (Strix aluco) er en mellemstor ugle med helt sorte øjne. Farven varierer fra grålig til rødbrun. Natuglen har en længde på 37-39 centimeter og et vingefang på 94-104 centimeter. I Danmark er den rødbrune variant den mest udbredte. Generelt er natuglen i Danmark en ret almindelig ynglestandfugl. Kun på Bornholm og de mindre øer mangler den. Da den er udpræget standfugl og helst ikke flyver over store vandflader, har den svært ved at vandre dertil. I alt vurderes der at være omkring 5000 ynglepar i Danmark. Stemmen, som uglen bruger til at forsvare territoriet med, er den kendte sørgmodige tuden. Uglen bruger også en lyd, ki-vik, til at skabe kontakt mellem to mager eller ved sammenstød med naboer.

Natuglen har et fantastisk godt syn, som den bruger til at få øje på sit bytte om natten, da den er nataktiv. Byttet består hovedsageligt af mus, men også andre gnavere, muldvarpe, pindsvin, egern, lækatte, orme, insekter og småfugle. Den lever i ældre løvskove med hullede træer, som uglen kan bebo og med lysninger, hvor fuglen kan jage.

Uglen bygger ikke en rede, men lægger æggene direkte på underlaget i et forladt redehul eller en forladt rede – f.eks. efter skader eller krager. Fuglen yngler meget tidligt på året, af og til allerede i slutningen af februar. I gnaverår lægges store kuld, mens der i år med få gnavere kun lægges 2-4 æg, eller undertiden slet ingen.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ugle, rovfugl

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: