Natura 2000-område nr. 34 Brandstrup Mose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Brandstrup Mose
Geografi
Region Region Midtjylland
Kommune(r) Viborg Kommune
Areal 52 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
Område nr. 34 ligger i Midtjylland
Område nr. 34
Område nr. 34
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Koordinater: 56°22′N 09°30′Ø / 56.367°N 9.500°Ø / 56.367; 9.500

Natura 2000-område nr. 33 Brandstrup Mose er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområdet, Brandstrup Mose, er et habitatområde, med et samlet areal på ca. på 52 ha; Området ligger i Viborg Kommune.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Natura 2000-området er den sidste rest af et stort sammenhængende moseområde, som stort set er drænet og afvandet. Således er mosen omgivet af dyrkede arealer. Mosen ligger i en fordybning i et bakket morænelandskab og er dannet ved tilgroning af en . Søaflejringerne er dateret så langt tilbage som fra Boreal tid, for mere end 9000 år siden. Mosegeologiske undersøgelser af de intakte højmoseflader viser, at der har eksisteret højmose på stedet i ca. 6000 år. Den eksisterende nedbrudte højmose har stort potentiale for regeneration, dersom de negative påvirkninger ophører. Store dele af højmosen har været anvendt til tørveindvinding, og der findes i dag kun to mindre områder med intakt tørveprofil.

I flere af tørvegravene, der på udpegningsgrundlaget begegnes som hængesæk, er der god regeneration af Sphagnum (tørvemos) og dermed begyndende aktiv tørvedannelse/sekundær højmosedannel se. Tørvegravenes dybde, tilgronings- og regenerationsstadier er varierende, og enkelte rummer en sjælden sphagnum-flora og en karakteristisk vegetation med bl.a. hvid næbfrø og soldug.

Som følge af den omfattende dræning er store dele af mosen i dag bevokset med primært birk og har karakter af sekundær skovbevokset tørvemose. Det vil sige, at naturtypen ikke er oprindelig, men forekomsten er betinget af menneskelige aktiviteter i området.

Der er udpeget naturtypen brunvandet sø på arealet. Disse søer er tidligere tørvegrave, som er under successiv kolonisation med Sphagnum-arter og som sådan et led i regenerationen mod sekundær aktiv højmose.

Mosen blev fredet i 1984 [1]

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med vandplanen Vandplan 1.5 Randers Fjord.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]