Naturpark Wildeshauser Geest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Naturpark Wildeshauser Geest i Tyskland

Naturpark Wildeshauser Geest er navnet på en Naturpark i den vestlige del af Niedersachsen i Tyskland. Den er den med 1.500 km² den største Naturpark i delstaten Den væsentligste del ligger i Landkreis Oldenburg, men der er også dele i landkreisene Cloppenburg, Vechta og Diepholz.

Begrebet Gest[redigér | rediger kildetekst]

Begrebet Gest kommer af det plattyske adjektiv güst, der betyder tør og ufrugtbar. Det er et morænelandskab, præget af sandaflejringer fra Saale-istiden. I lavningerne mellem dem er fugtige dårligt afvandede moser

Wildeshauser Geests beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Naturpark Wildeshauser Geest i regional sammenhæng

Wildeshauser Geest ligger på den Nordtyske Slette. Mod nord grænser Naturpark Wildeshauser Geest til marsken omkring floderne Hunte og Weser (noget af den sydlige del er med i naturparken), mod til en række moser rækkende mod Wiehengebirge med Großem Moor, Wietingsmoor og Sulinger Moor [1]. Mod nordvest går landskaber over i de Østfrisisk-Oldenburgisk gester. Gesthøjderne i naturparken ligger mellem 50 og 60 moh..

De større vandløb i Naturparken løber fra syd mod nord. Ud over den fra Wiehengebirge kommende flod Hunte, er gælder det vandløbebene Delme, Klosterbach og Hache, alle tre med udspring i Delmenhorster Geest.

Midt i naturparken ligger byerne Wildeshausen, administrationsbyen i Landkreis Oldenburg, og Harpstedt.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hans Bartl. 1998, S. 115

Koordinater: 52°55′12.51″N 8°22′55.7″Ø / 52.9201417°N 8.382139°Ø / 52.9201417; 8.382139