NemKonto

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

NemKonto er en ordning, der medfører at alle de betalinger, en dansk borger modtager fra det offentlige, går ind på én bestemt af borgerens bankkonti. Ordningen skyldes Lov om offentlige betalinger m.v. (Lov nr. 1203 af 27. december 2003).[1]

Alle i Danmark skal have en NemKonto – både borgere, foreninger og virksomheder. En NemKonto er en helt almindelig bankkonto, man har i forvejen. At et beløb udbetales til ens NemKonto, er altså det det samme som, at pengene bliver sat ind på lige præcis den bankkonto som man ønsker skal være ens NemKonto – typisk en lønkonto.

Det eneste hver offentlig myndighed behøver at kende til for at udbetale penge til NemKonto, er personens CPR-nummer. De offentlige myndigheder kan hverken trække penge på kontoen eller se kontobevægelserne.

Oprettelse og opdatering[redigér | redigér wikikode]

Det er ens eget ansvar at oprette og evt. opdatere sin NemKonto. På NemKontos hjemmeside kan man angive den konto, der skal være ens NemKonto, og man kan også få oplyst, hvilken bankkonto der er ens NemKonto. Man kan også henvende sig i sin bank – og i de fleste tilfælde benytte sin netbank.

Udbetalinger fra private virksomheder[redigér | redigér wikikode]

Folketinget vedtog i maj 2007 en lov, der tillader private virksomheder at bruge NemKonto i forbindelse med udbetalinger til kunder, medarbejdere mv.

En virksomhed må først udbetale til en NemKonto, hvis de har adgang til at behandle personnumre, og når de har underrettet modtageren om, at de fremover udbetaler til NemKontoen. Modtageren kan til enhver tid meddele virksomheden, at han eller hun ikke længere ønsker udbetalinger fra virksomheden indsat på sin NemKonto. Se Lov om offentlige betalinger m.v. § 5 a, stk. 3.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.