Neoliberalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Neoliberalisme er en politisk filosofi , der lægger vægt på individuel frihed – især frihed til at handle og udtrykke sig.

Udtrykket omfatter forskellige synspunkter og organisationer, der har det til fælles, at de vil minimere eller eliminere staten og har til formål at maksimere individuel frihed.

Forskellige grene inden for ideologien er uenige om i hvilken udstrækning staten bør reduceres. Minarkister fremmer reduktionen af den stat, hvor dens eneste opgave er at beskytte mod aggression, tyveri, kontraktbrud og bedrageri, mens anarkisterne mener at staten bør afskaffes.

Derudover støtter nogle grene den individuelle ejendomsret over jord og naturressourcer, mens andre afviser det individuelle ejerskab og understøtter ofte fælles ejerskab i stedet.

Taylor C. Boas og Jordan Grans-Morse ser neoliberalisme som et politisk begreb, der beskriver en mængde forskelligartede politiske fænomener, uden nogen egentlig sammenhæng.[1]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Boas, Taylor C og Grans-Morse, Jordan: "Neoliberalism: From New Liberal Philosophy to Anti-Liberal Slogan", Studies in Comparative International Development, 21. februar 2009

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Hansen, Regner (13. februar 2013) "Nyliberalisme - en ide til tiden" – Djøfbladet , nr. 3, 2013, s. 30-31.

Se også[redigér | redigér wikikode]

filosofi Stub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.