Nizjnij Tagil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nizjnij Tagil
Нижний Тагил Rediger på Wikidata
Nizjnij Tagils byvåben Nizjnij Tagils byflag
Overblik
Land Rusland Rusland
Borgmester
(fra 2012), Vladislav Yuryevitj Pinaev[1]
Sergej Nosov
Føderalt distrikt Urals
Økonomisk region Urals
Oblast Sverdlovsk
Grundlagt 1722 Rediger på Wikidata[2]
Postnr. 622002 Rediger på Wikidata
Telefonkode 3435 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE RUNIZ Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 353.950 (2018)[3] Rediger på Wikidata
 - Areal 298 km²
 - Befolknings­tæthed 1.188 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+5 (MSK+2)
Højde m.o.h. 200 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.ntagil.org
Oversigtskort
Sverdlovsk oblasts beliggenhed i Rusland
Sverdlovsk oblasts beliggenhed i Rusland

Nizjnij Tagil (russisk: Нижний Тагил, tr. Nizjnij Tagil) er en by i Sverdlovsk oblast i den vestlige del af Den Russiske Føderation. Nizjnij Tagil har 353.950 (2018)[3] indbyggere, og er den næststørste befolkning i oblasten efter Jekaterinburg.

Byen er et af de vigtigste industrielle og kulturelle center i Uralbjergene. Mængden af producerede varer i fremstillingssektoren i 2007 beløb sig til 131,8 milliarder rubler. Dermed rangerer Nizjnij Tagil foran Jekaterinburg og højest i Sverdlovsk oblast.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger på den østlige skråning af Uralbjergene 20-25 km fra grænsen mellem Europa og Asien i en højde af 200 moh. Den vestlige grænse af byen løber langs bjergenes højderyg. Nizjnij Tagils areal er 298.47 km²,[4] kommunens (russisk: городского округа, tr. gorodskogo okruga) areal er 4.108 km².[5]

Nizjnij Tagil strækker sig 22 km fra nord til syd og 21 km fra øst til vest. Byen er bygget rundt om den uddøde vulkan Lisja, og bjerget med tårn på toppen er symbol for byen. Den geologiske struktur i området er meget sammensat, og bidrager til byens usædvanlige rigdom på metaller og mineraler. Det er fundet forekomster af i alt 63 elementer i det periodiske system.

En stor del af landområdet inden for kommunegrænserne domineres af de mange forskellige fabrikker i industribyen. Floder og vand optager en tredjedel af byens areal.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Nizjnij Tagil har tempereret fastlandsklima med hurtige ændring af vejrforholdene og veldefinerede sæsoner. Den gennemsnitlige lufttemperatur i den Nizjnij Tagil +1,7 °C, den højst målte temperatur er 37 °C, og den lavest målte -52 °C.[6] Den relativ fugtighed: 75,1%. Den gennemsnitlige vindhastighed på 2,5 m/s.

Økonomi og transport[redigér | rediger kildetekst]

Nizjnij Tagil er et af Urals største industrielle centre. Energikrævende industrier som metallurgi, maskinbygning, kemisk industri, og metalbearbejning er dominerende. Totalt findes der omkring 600 fabrikker i Nizjnij Tagil. Blant disse er:

  • Nizjnij Tagil Jern- og Stålkombinat (Nizjnetagilskij Metallurgitsjeskij Kombinat, NTMK), som er en ledende russisk stålproducent.
  • Uralvagonzavod (UVZ), der er velkendt i Rusland som hovedproducenten af moderne kampvogne. Modellerne T-72, T-90, T-95 produceres i byen.

Veje og jernbaner knytter byen til andre i alle retninger, med Jekaterinburg mod syd, Serov mod nord, Perm mod vest, og Alapajevsk og Verkhnjaja Salda mod øst.

Salka lufthavn ligger 17 km nordøst for byen. Lufthavnen var en militærbase til 1994, men er nå ombygget til civil lufthavn.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rossijskoj gazety (15. oktober 2012): Свердловский вице-губернатор Сергей Носов избран мэром Нижнего Тагила (russisk), hentet 26. april 2017.
    (dansk: ~ Sverdlovsk viceguvernør Sergej Nosov blev valgt til borgmester i Nizjnij Tagil)
  2. ^ Nizjnij Tagil bys officielle hjemmeside: История города, hentet 26. april 2017 (russisk)
    (dansk: Byens historie)
  3. ^ a b 26. Численность постоянного населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года, Federal State Statistics Service, hentet 23. januar 2019 (fra Wikidata).
  4. ^ Регионы России. Основные социально-экономические показатели городов", 2011г. Arkiveret 24. september 2015 hos Wayback Machine, hentet 26. april 2017 (russisk)
    (dansk: Vigtigste socio-økonomiske indikatorer for byerne)
  5. ^ БД ПМО Свердловской области. Город Нижний Тагил. Arkiveret 8. marts 2016 hos Wayback Machine, hentet 26. april 2017 (russisk)
    (dansk: gks.ru Sverdlovsk oblast. Nizjnij Tagil.)
  6. ^ Климат городов России по годам (Webside ikke længere tilgængelig), hentet 26. april 2017 (russisk)
    (dansk: Klimaet i russiske byer efter år)

Eksterne henvisningen[redigér | rediger kildetekst]