Nordby Kirke (Fanø Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nordby Kirke
Nordby kirke 1786 Probstei Skads Domprobstei Ribe Nordseeinsel Fanø Dänemark Foto Wolfgang Pehlemann DSC07264.jpg
Nordby Kirke fra sydøst
Generelt
Opført 1786
Geografi
Adresse Hovedgaden 105A, Nordby, 6720 Fanø
Sogn Nordby Sogn (Fanø Kommune)
Pastorat Fanø Pastorat
Provsti Skads Provsti
Stift Ribe Stift
Kommune Fanø Kommune
Eksterne henvisninger
www.kirkernepaafano.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Nordby Kirke. (Se også artikler, som begynder med Nordby Kirke)

Nordby Kirke er en kirke i Nordby Sogn i Fanø Kommune.

Nordbykirke fra nordvest

Nordby Kirke er i dansk sammenhæng en usædvanlig kirke. Kirkerummet er tværstillet og uden opdeling i skib og kor. Oprindelig var prædikestolen endog placeret oven over alterbordet, som det var mode i 1700-tallet.

Kirken er opført 1786. En bygmester fra egnen, Peder Friisvad fra Varde, forestod byggeriet. Han har skabt en velproportioneret bygning i klassicistisk stil. Kirkebygningen er et eksempel på, at der også i kongerigets yderkanter kunne skabes arkitektur med sikker formsans efter det sene 1700-tals idealer: ædel enkelhed og stilfærdig storhed.

Den nuværende kirke afløste sognets gamle kirke i Rindby. Ligesom forgængeren bar den navnet Fanø Kirke. Fanø er oprindelig kun navnet på den del af øen, der hører til Nordby Sogn. Kirken i Rindby lå på den kirkegård, som stadig findes der.

Det var en traditionel middelalderkirke med kor, skib og tårn. Gennem årene blev den udvidet med tre tilbygninger på nordsiden. Det er første fase af en udvikling, der fører frem til den særlige kirketype, man finder på Fanø. På Rømø kan man stadig se dette stadium, den gamle middelalderkirke med tilbygninger. I Sønderho Kirke finder man mellemstadiet; her har den nordre halvdel af kirkerummet stadig karakter af et tillæg til hovedskibet i den søndre halvdel. I Nordby Kirke har bygmesteren placeret alter og prædikestol centralt midt på sydvæggen og indrettet hele rummet herefter.

Af inventaret er det ni fornemme kirkeskibe – det ældste fra omkring 1700 og det yngste fra 1966 – iøjnefaldende. Døbefonten er en malmfont fra midten af 1400-tallet. Altertavle og prædikestol er fra 1620. To ammestole, dvs. to bænke til ammende kvinder, befinder sig ved nordvæggens hjørner. Orgelet stammer fra 1844 og er skænket af Christian 8. Det har tolv stemmer og er bygget af Marcussen og Reuter.


Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]