Nordens flag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Flag of the Kalmar Union.svg

Nordens flag, eller Kalmarunionens flag, blev i 1430 forsøgt indført af kong Erik af Pommern og var gult med et rødt kors, formodentlig efter mønster af Dannebrog og med farverne fra våbenet for hans norske arverige. Flagets proportioner er de samme som på det danske. Flagets eksistens kendes kun fra en bestemmelse om dets indførelse, og det vides ikke, om det nogen sinde kom i brug.

Fra midten af 1990’erne til 2007 brugte man på Orkneyøerne et tilsvarende flag til at symbolisere øgruppen. I 2007 blev der valgt et nyt flag, og ”Nordens flag” står dermed igen entydigt til disposition for dem, der måtte ønske at bruge det.

Den svenske kirkes flag minder i høj grad om Nordens flag. Det var dronning Margrete 1., der indførte Kalmarunionen

Nordens nationale flag[redigér | rediger kildetekst]

De nationale flag i Norden tæller både stats- og områdeflag. Blandt dem kan nævnes: Danmarks flag, Finlands flag, Færøernes flag, Grønlands flag, Islands flag, Norges flag, Samisk flag, Skånelands flag, Sveriges flag og Ålands flag.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

NordenFlags of the World