Nordlige polarcirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Polarcirkelen er markeret med rødt
Polarcirkelmonumentet i marmor på Saltfjellet i Norge.

Den nordlige polarcirkel er en af de fem store breddekredser på jordoverfladen. Den nordlige polarcirkel ligger på breddegrad 66° 33'39" nord for ækvator. Området nord for cirkelen kaldes Arktis mens området umiddelbart syd for kaldes den nordlige tempereret klimazone. På den sydlige halvkugle kaldes den tilsvarende breddekreds for den sydlige polarcirkel.

Mellem polarcirkelen og nordpolen vil midnatssol forekomme om sommeren og polarnat om vinteren. Ved selve polarcirkelen er midnatssolen og polarnatten begrænset til en halv time om året, mens nordpolen vil have midnatssol og polarnat skiftevis et halv år ad gangen.

Internationalt går den nordlige polarcirkel gennem Norge, Sverige, Finland, Rusland, USA (Alaska), Canada, Grønland og Island. De tre største byer nord for polarcirklen er alle russiske: Murmansk (325.100), Norilsk (135.000) samt Vorkuta (85.000), mens Tromsø i Norge har omkring 62.000 indbyggere og Rovaniemi i Finland som ligger lige syd for polarcirklen, har omkring 58.000 indbyggere.

Andet[redigér | redigér wikikode]

Lige på polarcirklen, ca. 8 km nord for Rovaniemi i Finland, ligger Julemandens Landsby.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: