Nordlige polarcirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort af Arktis med polarcirklen markeret med blåt
Cylindrisk projektion som viser polarcirklen markeret med rødt
Polarcirkelmonumentet i marmor på Saltfjellet i Norge

Den nordlige polarcirkel er en af de fem store breddekredse på jordoverfladen. Den nordlige polarcirkel ligger på breddegrad 66° 33'39" nord for ækvator. Området nord for cirklen kaldes Arktis mens området umiddelbart syd for kaldes den nordlige tempererede klimazone. På den sydlige halvkugle kaldes den tilsvarende breddekreds for den sydlige polarcirkel.

Mellem polarcirklen og nordpolen vil midnatssol forekomme om sommeren og polarnat om vinteren. Ved selve polarcirklen er midnatssolen og polarnatten begrænset til en halv time om året, mens nordpolen vil have midnatssol og polarnat skiftevis et halv år ad gangen.

Internationalt går den nordlige polarcirkel gennem Norge, Sverige, Finland, Rusland, USA (Alaska), Canada, Grønland og Island. De tre største byer nord for polarcirklen er alle russiske: Murmansk (325.100), Norilsk (135.000) samt Vorkuta (85.000), mens Tromsø i Norge har omkring 62.000 indbyggere og Rovaniemi i Finland som ligger lige syd for polarcirklen, har omkring 58.000 indbyggere.

Andet[redigér | redigér wikikode]

Lige på polarcirklen, ca. 8 km nord for Rovaniemi i Finland, ligger Julemandens Landsby.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: