Nuser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Nuser (engelsk: Snoopy) er en figur fra tegneserien Radiserne af Charles M. Schulz. Nuser er en hund, en beagle, der tilhører seriens hovedperson, Søren Brun. Den var i begyndelsen en ganske almindelig hund, men kom efterhånden mere og mere i forgrunden i serien. Den fik sit eget liv, så en række episoder har Nuser i fokus, enten alene eller sammen med fuglevennen Woodstock. Overordnet set fungerer Nuser som den sorgløse og selvtillidsfulde modsætning til sin ejer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nuser optrådte første gang i serien 4. oktober 1950 (to dage efter seriens debut i USA), og det engelske navn Snoopy blev nævnt første gang 10. november samme år. Figuren er inspireret af Schultz' hunde fra hans barndom, der hed Snooky og Spike, og navnet Snoopy var det navn, han kunne huske, at en eventuel tredje hund skulle have. Oprindeligt havde han valgt navnet Snuffy, men det var allerede brugt i andre serier.

I begyndelsen tilhørte Nuser tilsyneladende ikke Søren Brun, og den optrådte ordløs i serien. Første gang, læserne fik et indblik i Nusers tanker, var 27. maj 1952, hvor Schultz gav den en tankeboble, og som det ofte sker med dyr i tegneserier, fungerede hunden som en antropomorfisme (et dyr med menneskelige egenskaber). Således gik den i starten på fire ben, men blev fra 1956 tobenet, lige som den danser, skriver på maskine, spiller ishockey og meget andet.

Karakteristika[redigér | redigér wikikode]

Ydre egenskaber[redigér | redigér wikikode]

Nuser bor i et traditionelt hundehus hos Søren Brun, men den sover på tagryggen af huset og foretager sig i øvrigt mange forskellige ting på denne tagryg. I serien ses huset altid direkte fra siden, så man ikke kan se dens rumlige forhold, men tilsyneladende er der tale om en ganske traditionel tagrejsning med en smal tagryg. Det er derfor op til læsernes fantasi at forestille sig, hvorledes Nuser kan sove, skrive på maskine, spille ishockey og meget andet på dette tag. Hundehusets indre, som man heller aldrig ser, synes at være betydeligt større end dets ydre og indeholde mange rum, herunder et bibliotek.

Ud over hundehuset har den en madskål, der ofte er anledning til samvær mellem Nuser og dens herre, om end der ikke er tvivl om, at Nuser først og fremmest er interesseret i maden − Sørens jævnlige filosoferen interesserer den ikke.

Karakteregenskaber[redigér | redigér wikikode]

Nuser er gennemgående fyldt med selvtillid og stiller jævnlig op til dans, sport og sågar kys med figurens menneskelige figurer. Den kan til tider være drillende, blandt andet over for fuglen Woodstock, som Nuser ellers har et forældreagtigt forhold til (i lighed med Bamses forhold til Kylling i Bamses Billedbog).

Tilbagevendende situationer[redigér | redigér wikikode]

Nuser optræder i mange forskellige situationer, men en række af disse gentages i mange variationer:

  • som vordende forfatter: Siddende på ryggen af hundehuset har Nuser utallige gange forsøgt at skrive en roman. Den starter altid med ordene: "Det var en mørk og stormfuld nat…"; og længere når han vist aldrig. Sætningen stammer i øvrigt fra romanen Paul Clifford fra 1830 af den engelske forfatter Edward Bulwer-Lytton.
  • i 1. verdenskrig: I en underforstået tidsrejse befinder Nuser sig ofte under 1. verdenskrig, hvor han er kamppilot og filosoferer over sine dyster med Den Røde Baron. Når han flyver, afbildes han med flyverhjelm og halstørklæde på toppen af hundehuset. Alternativt befinder han sig på en fransk café, hvor han overvejer, hvordan han kommer i kontakt med de tilstedeværende (ikke viste) franske piger.
  • som sportsudøver: Nuser dyrker en række forskellige sportsgrene. Sammen med børnene i serien spiller han baseball på et hold, der har Søren Brun som anfører (og dermed har fiasko). I en anden sammenhæng spiller han ishockey på toppen af hundehuset med Woodstock, men han kan også finde på at dyrke kunstskøjteløb. Han spiller også til tider tennis.
  • som sej fyr: I en række episoder spiller Nuser sej, markeret med solbriller. I så fald hænger han typisk op ad en mur og ignorerer de tilstedeværende piger.
  • som advokat: Dette markeres med et slips og en taske, hvor han funderer over den retssag, han er på vej til at optræde i.
  • som spejderleder: Nuser optræder adskillige gange som anfører for en lille spejdertrop bestående af Woodstock og andre lignende fugle. I denne situation har Nuser spejderuniform og en stok, og som regel er den lille trop på udflugt i naturen.