Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum
Hovedbyning.jpg
Hovedbygningen på Nykøbing Sj. Psykiatriske hospital
Generelle informationer
Adresse Annebergparken 36, 4500, Nykøbing Sjælland
Grundlagt 1988
Eksterne henvisninger
Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum
Museets logo

Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum er et museum, der viser psykiatriens historie igennem næsten 100 år.

Museet ligger lidt uden for Nykøbing Sjælland i bygninger hvor det tidligere Statshospital havde til huse, og hvor der fortsat er psykiatriske patienter.

Museet er oprettet i 1988 af tidligere ansatte på hospitalet med støtte fra Vestsjællands Amt og de tre tidligere kommune i Odsherred. Det blev indrettet i den tidligere sikringsbygning "Bakkegården". i dag huses museet af Region Sjælland i en tidligere patientbygning "Fyrrehus".

Udover museet i Fyrrehus har museet også adgang til kapellet i skoven og kirkegården som bærer navnet "De hjerneløses kirkegård" fordi alle patienter som er begravet her har fået taget deres hjerner ud inden begravelsen med henblik på at bruge dem til forskning i sindssygdomme. Derudover har museet også udstillinger i den gamle brandstation og hospitalskirke.

Museet har skiftende særudstillinger om psykiatriens historie men også permanente udstillinger med miljøer fra hospitalet - sengestuer, behandlingsrum mm.

Museet har medvirket i flere tv programmer på bl.a. TV2, TV3 og Kanal 5, i 2012 og 2013 medvirker museet i Tv2 øst's programserie Guld fra gemmerne. Ligesom museet medvirker i det socialhistoriske projekt "Anbragt i historien" som Socialministeriet har støttet og som et forskerhold under Svendborg Museum arbejder på at gennemføre over de næste år.

I 2010 oprettede museet en støtteforening som i dag har godt 150 medlemmer, støtteforeningen drev indtil 1. januar 2013 museet, herefter bliver museet drevet videre som en selvejende institution med en bestyrelse bestående af repræsentanter fra Landsforeningen SIND, Lokalhistoriske foreninger, grundejerforeningen i Annebergparken, Støtteforeningen og de frivillige.

Koordinater: region:DK 55°54′40″N 11°39′29″Ø / 55.91122°N 11.65806°Ø / 55.91122; 11.65806