Odd Starheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Odd Starheim
14. juni 1916 - 1. marts 1943
Odd Kjell Starheim.jpg
Odd Starheim
Født 14. juni 1916
Lista, Norge
Død 1. marts 1943 (26 år)
Nordsøen
Troskab Norge Norge
Værn Special Operations Executive
Tjenestetid 1940-1943
Rang Kaptajn
Enhed Kompani Linge
Militære slag og krige Operation Cheese
Operation Carhampton
Udmærkelser Norge Krigskorset med sverd
Norge St. Olavsmedaljen med ekegren
Storbritannien Distinguished Service Order

Odd Kjell[1] Starheim (14. juni 1916 i Lista1. marts 1943) var en norsk officer (kaptajn), som tjenestegjorde i Kompani Linge under 2. verdenskrig.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Starheim var uddannet styrmand. I sommeren 1940 rejste han til Storbritannien og sluttede sig til Special Operations Executive og Kompani Linge. Han vendte tre gange tilbage til Norge og organiserede efterretningsvirksomheder på Sørlandet, blandt andet en radiostation drevet af Gunvald Tomstad. Han blev arresteret af tyske styrker i Oslo. Det lykkedes dog for ham at flygte.

Han var chef for gruppen, som den 15. marts 1942 kaprede skibet DS Galtesund og førte det til Aberdeen. Efter den mislykkede Operation Carhampton ville man i vinteren 1943 igen kapre et skib og sejle dette til England. Kapringen af skibet DS Tromøsund gik dog galt. På vej over Nordsøen den 1. marts 1943 blev skibet bombet af tyske fly. Alle om bord omkom. Starheims krop drev i land i Tjörn i Bohuslän i Sverige. Han blev begravet i Lista.

Starheim er blevet hædret med Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og den britiske Distinguished Service Order.

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ I kirkebogen er han opført som Odd Kjeld, se Kirkebok for Vanse 1892–1923, Digitalarkivet, Arkivverket. Han bliver oftest omtalt med mellemnavnet stavet Kjell.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]