Tjörn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tjörn
Tjörn runt 2003.JPG
Tjörn rundt i 2004
Geografi
Tjörn Municipality in Västra Götaland County.png
Sted Bohuskysten ved Kattegat, cirka 35 km nordvest for Göteborg
Areal 167,3 km²
Administration
Land Sverige
Kommune Tjörns kommun
Største by Skärhamn (3.180 indb.)
Demografi
Folketal 15.022 (2005)
Befolknings­tæthed 89/km²

Koordinater: 58°1′N 11°38′Ø / 58.017°N 11.633°Ø / 58.017; 11.633 Tjörn, der udgør størstedelen af Tjörns kommun, er Sveriges sjettestørste ø (efter Gotland, Öland, Orust, Hisingen og Värmdö) og ligger ud for Bohuskysten ved Kattegat, cirka 35 kilometer nordvest for Göteborgs centrum, i Västra Götalands län.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Tjörn er forbundet med byområdet Stenungsund på fastlandet via Tjörnbron, og til Orust i nord via Skåpesundsbron. Det største byområde er hovedbyen Skärhamn. Andre byer og gamle fiskelejer er blandt andre Rönnäng, Klädesholmen og Kyrkesund. Billströmska folkhögskolan ligger midt på Tjörn. På halvøen Mjörn (tidligere en selvstændig ø) på det nordlige Tjörn, ligger foruden en større ansamling af fossiler samt naturskønne områder, også sædegården Sundsby, der i 1600-tallet var ejet af Margareta Huitfeldt.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Øens erhvervsliv er især præget af søfarten. På Tjörn ligger nogle af Europas større rederier, blandt andre Rederi AB Transatlantic (tidligere B&N) og Tarbit Shipping AB (der transporterer varme laster så som asfalt). Havnen Wallhamn på øens østside har kapacitet til at håndtere 100.000 biler årligt. Lige syd for Wallhamn ligger værftet Djupviks varv, der primært fremstiller aluminiumbåde til forskellige myndigheder så som politi, kystbevogtning og søredning. Værftet Tjörnvarvet bygger især mellemstore trawlere til eksport til Irland, men anvendes også til reparation og renovering af ældre kanalbåde.

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

I sommermånederne stige befolkningstallet fra 15.000 til næsten 30.000 på grund af turismen. En stor del af turisterhvervet er koncentreret i det sydlige Tjörn. I Skärhamn ligger blandt andre Nordiska akvarellmuseet, en gæstehavn samt Bästkustens turistbureau. Den tæt bebyggede lille ø Åstol, med omkring 300 fastboende, er kendt for sit ombyggede røgeri med viseaftener hele sommeren. I Säby ligger den 200 år gamle Säbygården fra begyndelsen af 1800-tallet, der fremvises onsdage om sommeren.