Ojos del Salado

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ojos del Salado

Ojos del Salado (fulde navn Nevado Ojos del Salado) er en stratovulkan i Andesbjergene beliggende på grænsen mellem Chile og Argentina og er den højeste vulkan i verden med en højde på 6.891 meter over havoverfladen. Vulkanen er endvidere det næsthøjeste bjerg på den vestlige halvkugle.

Som følge af beliggenheden tæt ved Atacamaørkenen er bjerget meget tørt, hvorfor der trods bjergets højde alene er sne på bjergets top i vinterperioden. På trods af de tørre klimatiske forhold, er der på den østlige side af bjerget i ca. 6.390 meters højde en permanent kratersø med en diameter på ca. 100 meter. Søen anses som den højest beliggende sø i verden.

Bjerget blev første gang besteget i 1937 af Jan Alfred Szczepański og Justyn Wojsznis, der deltog i en Polsk ekspedition i Andesbjergene.

Bjergets navn er en følge af de betydelige koncentrationer af salt, der i form af laguner eller "øjne" er placeret i bjergets gletsjere.

Vulkansk aktivitet[redigér | redigér wikikode]

Det er omdiskuteret, hvorvidt Ojos del Salado er en "aktiv" vulkan eller ej, hvilket til dels skyldes uenighed om, hvornår en vulkan kan anses som "aktiv". Ifølge Smithsonian Institutions Global Volcanism Program forekom det seneste kendte udbrud for omkring 1300 år siden. Der foreligger dog data, der indikerer et mindre udbrud af aske i 1993. Spor af nyere lava indikerer ligeledes, at vulkan kan betegnes som aktiv.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Sydamerikansk geografiStub
Denne artikel om sydamerikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
BjergStub
Denne artikel om et bjerg eller en bjergkæde er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 27°06′S 68°32′V / 27.100°S 68.533°V / -27.100; -68.533