Oktobernoten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Oktobernoten er en dansk diplomatisk note til den britiske regering af 19. oktober 1946 om Sydslesvigs statsretlige forhold.

Oktobernoten var den danske regerings svar på den britiske Septembernote fra 9. september 1946, hvori briterne tilbød Danmark at der kunne gennemføres en udveksling af de to slesvigske mindretal eller en grænseregulering med eller uden folkeafstemning. Med septembernoten pressede briterne den danske regering til at bekende farve, efter at det politiske Danmark har været dybt splittet på spørgsmålet om en mulig grænseændring.

Især Det Radikale Venstre stillede sig i vejen for muligheden for en ny afstemning, der kunne bringe Sydslesvig eller dele af Sydslesvig hjem. I efteråret 1946 måtte den daværende statsminister Knud Kristensen, Venstre, derfor nødtvungent præcisere den danske politik i Sydslesvigspørgsmålet i Oktobernoten. Denne fastslår, at "grænsen (som vi kender den i dag) ligger fast" og krævede i stedet at de danske sydslesvigere skulle have ret til at udøve deres national selvbestemmelsesret. Aflsaget på en grænseændring førte til stor skuffelse hos mange i Danmark og især hos de dansksindede syd for grænsen, som følte sig svigtet.

Oktobernoten markerer således den endegyldige politiske afslutning på en lang kamp for at få de alle de landområder tilbage, som den preussiske og østrigske hær under ledelse af Otto von Bismarck erobrede i 1864.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]