Oldehove

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oldehove i 2014.

De Oldehove (frisisk: Aldehou) er et ufærdigt kirketårn i det middelalderlige centrum af den frisiske hovedstad Leeuwarden.[1] Det hælder mere end det skæve tårn i Pisa i Italien.

Oldehove er tillige navnet på en kunstig forhøjning, en værft ("Terp" på nederlandsk, "wert" eller "wierd" på frisisk), som i slutningen af ​​det 9. århundrede blev bebygget med en katolsk kirke dedikeret til Sankt Vitus. Konstruktion af det tilstødende sengotisk tårn begyndte i 1529 efter, at borgerne i Leeuwarden krævede et tårn højere end konkurrenten Martintoren i Groningen-by i provinsen Groningen. Ansvarlig for byggeriet var Jacob van Aken (eller Aaken), og efter hans død, Cornelis Frederiksz.

Under anlægsarbejdet begyndte tårnet at synke, hvilket bygningsmændene forsøgte at kompensere for ved at indføre adskillige "knæk", men projektet blev stoppet i 1532 (1533 i henhold til en anden kilde). I 1595-1596 blev den daværende forladte kirke revet ned, men tårnet blev tilbage. Det består hovedsageligt af mursten, men bygherrerne anvendte tillige såkaldte Bentheim-sandsten.

Det er opført som et rijksmonument, nummer 24331:e.[2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Stenvert, 2000
  2. ^ (Nederlandsk/Hollandsk) kich.nl (Kennisinfrastructuur Cultuurhistorie). Hentet 2010-08-26. 

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Nederlandene Stub
Denne artikel relateret til Nederlandene er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Nederlandene