Nordamerikansk pungrotte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Opossum)
Gå til: navigation, søg
  Amerikansk pungrotte ?
Opossum 2.jpg
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Didelphimorphia (Pungrotter)
Familie: Didelphidae
Slægt: Didelphis
Art: D. virginiana
Videnskabeligt artsnavn
Didelphis virginiana
(Kerr, 1792)
Didelphis virginiana, den nordamerikanske pungrotte

Den nordamerikanske pungrotte (Didelphis virginiana), også kaldet amerikansk pungrotte eller bare pungrotte, er et pungdyr, der lever i Nord- og Mellemamerika. I USA er dyret associeret med sydstaterne og kaldes opossum. I mange af USA's forstæder er dyret almindeligt og kan ofte ses gå over veje og igennem haver, når natten falder på. Her roder det i affaldsspande efter mad. Trafikdræbte pungrotter ses ofte liggende i vejkanten.

Walt Kellys tegneseriefigur Pogo er en pungrotte. Pelsen anvendes i pelshandlen, men pels med navnet opossum stammer også fra pungræven Trichosurus vulpecula fra Australien.[2]

Navnet opossum[redigér | redigér wikikode]

Navnet opossum stammer fra det algonkinske "opassom", der ordret betyder "hvid hund".[2] "Opossum" bruges også for beslægtede pungdyr, fx andre arter blandt pungrotter og inkaspidsmus, og nogle af de australske arter i ordenen Diprotodontia, der dog ofte blot kaldes possums.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Den amerikanske pungrotte ligner en stor rotte og er omtrent på størrelse med en huskat. Voksne vejer 4-6 kg, er 40-50 cm lange og har en grå pels, undtagen på hovedet som er hvidt. Halen er nøgen. Den har 50 tænder[3] og kan vise sit gab, når den føler sig truet.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Den amerikanske pungrotte er et opportunistisk, altædende dyr, der normalt lever i skove, men også ses i byernes forstæder. Hvis den bliver truet, spiller den død – hvorfra det amerikanske udtryk "playing possum" stammer. Den lever et par år.[4]

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Arten findes fra Costa Rica i syd til det sydlige Canada i nord. Den har de seneste år (2005) tilsyneladende udvidet sit udbredelsesområde mod nord.[1] Det er det eneste pungdyr, der lever nord for Mexico.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Cuarón, A. D.; Emmons, L.; Helgen, K.; Reid, F.; Lew, D.; Patterson, B.; Delgado, C.; Solari, S. (2008). Didelphis virginiana. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 28 December 2008.
  2. ^ a b Den Danske Ordbog: Opslaget "opossum"
  3. ^ Wildlife Directory: Virginia Opossum — Living with Wildlife — University of Illinois Extension. Hentet 2017-02-28.
  4. ^ Virginia Opossum. Didelphis virginiana. Great Plains Nature Center. accessed Oct. 15, 2007

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]