Opossum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Didelphis virginiana, den nordamerikanske opossum

Virginia Opossum eller bare Opossum er Nordamerikas eneste pungdyr.

Navnet stammer fra det algonkiske ord "wapathemwa" som betegner arten Diphelphis virginiana. "Opossum" bruges også for beslægtede pungdyr, som de sydamerikanske Didelphimorphia og Paucituberculata, og de australske Diprotodontia.

Opossum ligner store rotter, omkring på størrelse med en huskat. Voksne vejer 4-6 kg, er 40-50 cm lange og har en grå pels, undtagen på hovedet som er hvidt og halen som er nøgen. De har 50 tænder og viser et ganske imponerende gab, når de føler sig truet. Hvis de bliver truet, spiller de død – hvorfra det amerikanske udtryk "playing possum" stammer. De lever kun et par år. Deres ret billige pels anvendes i pelshandelen.

Opossum er et uspecialiseret, altædende dyr, der normalt lever i skove. De findes fra Costa Rica til Sydcanada, og det siges,[Hvem?] at artens område udvider sig. De er meget almindelige, og i mange af USA's forstæder kan man ofte se dem sjokke over småveje og igennem haver, når natten falder på. De roder i affaldsspande efter mad. Døde opossum som er blevet kørt over, ses ofte liggende i vejkanten.

I USA er dyret associeret med Sydstaterne. Walt Kellys tegneseriefigur Pogo er en opossum.

Eksterne henvisning[redigér | redigér wikikode]

http://www.opossumsocietyus.org/opossum.html – Site af Det Amerikanske Opossum Societet (på engelsk)