Organisk arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Antoni Gaudí: Sagrada Família
Frank Lloyd Wright: Guggenheim museum
Rudolf Steiner: Goetheanum (udsnit)

Organisk arkitektur er et samlebegreb for en række arkitektoniske retninger som hovedsageligt har udviklet sig fra forrige århundredeskifte og frem til i dag.

Begrebet er kendt siden 1750, men er først blevet alment kendt med den berømte arkitekt Frank Lloyd Wright (1867-1959).

Arkitekter som var med til at give organisk arkitektur nye retninger var blandt andet Antoni Gaudí (1852-1926); Rudolf Steiner (1861-1925); Frank Lloyd Wright (1867-1959); Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) og Le Corbusier (1887-1965).

Organisk arkitektur bliver ofte benyttet i følgende tre betydninger:

  1. Stilart defineret ved udseende. Organisk forstås her i betydningen naturligt udseende.
  2. Arkitektonisk måde at organisere en helhed på. Organisk forstås her som en måde at gestalte en helhed på der giver plads til delelementers behov og udfoldelse.
  3. Organisk i betydningen grokræfter eller livsprincip. På en tidsakse opretholdes livet gennem metamorfose (formforvandling) i livscykler. I goetheanistisk arkitektur forstås metamorfose ikke kun på en tidsakse, men også i en rumlig udstrækning som et helhedsligt og transformativt formforløb.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Arkitektur Stub
Denne arkitekturartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.