Orikalkum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mønt fremstillet af orikalkum

Orikalkum (gr. ορείχαλκος (oreíchalkos), "bjergskobber") er et legendarisk metal, der forekommer i Platons dialog Kritias om Atlantis. Før Platon nævnes orikalkum i en homeriske Hymne til Afrodite.

Ifølge Kritias blev orichalcum anset kun overgået guld i værdi, og blev fundet og udvundet i store dele af Atlantis i oldtiden. Ved tidspunktet for Kritias, var det imidlertid kun kendt ved navn. I numismatik er orichalcum den gyldne bronzelegering, der anvendes til de romerske mønter sestertius og dupondius .

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Orikalkum kommer fra det græske oreikhalkos, der er afledt af gr. ὄρος (oros) for bjerg og gr. χαλκός (chalkos) for kobber eller bronze, opsummeret til "bjergkobber" eller "bjergmetal/malm". Romerne oversatte navnet til aurichalcum, "guldkobber." Det er kendt fra skrifter af Cicero, at metallet, romerne kaldte aurichalcum, havde en lignede guldglans, men meget lavere værdi. [1]

Orikalkum er antaget for enten en guld/kobber-legering, en kobber-tin eller kobber-zinkmessinglegering eller et metal, der ikke længere er kendt. Andesbjergenes legering (kaldt "Tumbaga" af de erobrende spanierne) passer på en guld/kobberlegering.

Vergil nævner i Æneiden, at Turnus' brystplade var "stiv (fast?) med guld og hvid orachalc", og det menes, at det er en legering af guld og sølv, selv om vi ikke ved med sikkerhed, hvad orichalcum var.

I de senere år er "orikalkum" brugt om sulfidmineralet kobberkis (CuFeS2) eller messing. Men det er vanskeligt at forene med Platons ord, fordi han siger, at metallet var "kun et navn" af sin tid, mens messing og kobberkis fortsat var meget vigtigt. Nogle forfattere mener, at orichalcum enten er guld-kobber-legeringen tumbaga eller rav.[kilde mangler]

Populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

I romaner og videospil er orikalkum en værdifuld malm, som med det fiktive Mithril (i Tolkiens bøger) kan udvindes og anvendes til kraftfulde våben og rustninger. I computer- og amigaspillet Indiana Jones and the Fate of Atlantis, hvor det er en kraftkilde, forsøger Indiana Jones at nå Atlantis før nazisterne, der leder efter den forsvundne by i håbet om at bruge orikalkum til at vinde krigen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Polehampton, Edward (1815). The Gallery of Nature and Art; Or, a Tour Through Creation and Science. R. Wilks for C. Cradock & W. Joy. s. 272. Whether, if a person should offer a piece of gold to sale, thinking that he was only disposing of a piece of orichalcum, an honest man ought to inform him that it was really gold, or might fairly buy for a penny what was worth a thousand times as much

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MytologiSpire
Denne artikel om mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Uorganisk kemiSpire
Denne artikel om uorganisk kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.