Orikalkum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mønt fremstillet af orikalkum

Orikalkum (gr. ὀρείχαλκος (oreíchalkos), "bjergkobber") er et legendarisk metal, der forekommer i Platons dialog Kritias om Atlantis. Før Platon nævnes orikalkum i den homeriske Hymne til Afrodite.

Ifølge Kritias blev orikalkum kun overgået af guld i værdi, og det blev fundet og udvundet i store dele af Atlantis i den fjerne urtid, som tekstens myte beskriver. I den tidsalder, hvor Kritias blev skrevet, var orikalkum imidlertid kun kendt som et ord. I numismatik bliver ordet orikalkum anvendt om den gyldne bronzelegering, der anvendes til de romerske mønter sestertius og dupondius .

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Navnet orikalkum kommer fra det græske ὀρείχαλκος (oreikhalkos), der er sammensat af de græske ord ὄρος (oros) "bjerg" og χαλκός (chalkos) "kobber" eller "bronze", altså "bjergkobber" eller "bjergmetal/malm". Romerne lånte ordet, men ændrede det til aurichalcum, "guldkobber" (efter det latinske ord aurum "guld"). Cicero skriver, at metallet havde en glans som guld, men en meget lavere værdi.[1]

Orikalkum menes at være en legering enten af guld og kobber, af kobber og tin eller af kobber, zinkog messing eller også et metal, der ikke længere er kendt. Andesbjergenes legering (kaldt "Tumbaga" af de erobrende spanierne) passer på en guld-/kobberlegering.

Vergil nævner i Æneiden (12.87), at Turnus' brystplade var "overdækket med guld og hvidt orikalkum". Det menes, at der her er tale om en legering af guld og sølv[kilde mangler], selv om vi ikke ved med sikkerhed, hvad orikalkum var.

I nyere tid er "orikalkum" brugt om sulfidmineralet kobberkis (CuFeS2) eller messing. Men det er vanskeligt at forene det med Platons ord, fordi han siger, at metallet var "kun et navn" på hans tid, mens messing og kobberkis var kendte i den periode.

Populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

I romaner og videospil er orikalkum en værdifuld malm, som med det fiktive Mithril (i Tolkiens bøger) kan udvindes og anvendes til kraftfulde våben og rustninger. I computer- og amigaspillet Indiana Jones and the Fate of Atlantis, hvor det er en kraftkilde, forsøger Indiana Jones at nå Atlantis før nazisterne, der leder efter den forsvundne by i håbet om at bruge orikalkum til at vinde krigen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Cicero, De officiis 3.92; Polehampton, Edward (1815). The Gallery of Nature and Art; Or, a Tour Through Creation and Science. R. Wilks for C. Cradock & W. Joy. s. 272. Whether, if a person should offer a piece of gold to sale, thinking that he was only disposing of a piece of orichalcum, an honest man ought to inform him that it was really gold, or might fairly buy for a penny what was worth a thousand times as much

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MytologiSpire
Denne artikel om mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Uorganisk kemiSpire
Denne artikel om uorganisk kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.