Orikalkum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Orikalkum (gr. ορείχαλκος (oreíchalkos), "bjergskobber") er et legendarisk metal, der forekommer i Platons dialog Kritias om Atlantis. Før Platon nævnes orikalkum i en homeriske Hymne til Afrodite.

Ifølge Kritias blev orichalcum anset kun overgået guld i værdi, og blev fundet og udvundet i store dele af Atlantis i oldtiden. Ved tidspunktet for Kritias, var det imidlertid kun kendt ved navn. I numismatik er orichalcum den gylden-farvede bronze legering, der anvendes til sestertius og dupondius (romerske) mønter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Orikalkum kommer som nævnt ovenfor fra det græske oreikhalkos, der er afledt af gr. ὄρος (oros) for bjerg og gr. χαλκός (chalkos) for kobber eller bronze, opsummeret til "bjerg kobber" eller "bjerg metal/malm". Romerne oversatte navnet til aurichalcum, der blev anset for bogstaveligt at betyde "guld kobber." Det er kendt fra skrifter af Ciero, at metallet de kaldte aurichalcum, mens det havde en lignede guldfarve, havde det meget lavere værdi. [1]

Orikalkum er skiftevis blevet anset for at være en guld/kobber-legering, en kobber-tin eller kobber-zink messing, eller et metal der ikke længere er kendt. Befolkningen i Andesbjergenes legering, kaldt "Tumbaga" af de erobrende spanierne passer beskrivelsen af værende en guld/kobberlegering. Men i Vergils Æneiden blev det nævnt, at Turnus' brystplade var "stiv (fast?) med guld og hvid orachalc", og det er derfor blevet teoretiseret, at det er en legering af guld og sølv, selvom det ikke er kendt med sikkerhed, hvad orichalcum var.

I de senere år, blev "orikalkum" brugt til at beskrive sulfidmineralet; kobberkis (CuFeS2) eller messing. Men dette er vanskeligt at forene med ordlyden af ​​Kritias, fordi Platon siger, at metallet var "kun et navn" af sin tid, mens messing og kobberkis fortsatte med at være meget vigtigt gennem tiden op til i dag. Nogle forfattere har teoretiseret at orichalcum er enten guld-kobber-legeringen tumbaga eller rav.[kilde mangler]

Populærkultur[redigér | redigér wikikode]

I forskellige romaner og videospil er orikalkum præsenteret som et værdifuldt malm, som med det fiktive Mithril f.eks. set i Tolkiens bøger, kan udvindes og anvendes til kraftfulde våben og rustninger. I computer- og amigaspillet Indiana Jones and the Fate of Atlantis, hvor det er en kraftkilde, forsøger Indiana Jones at nå Atlantis før nazisterne, der leder efter den forsvunde by i håbet om at benytte orikalkum til at vinde krigen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Polehampton, Edward (1815). The Gallery of Nature and Art; Or, a Tour Through Creation and Science. R. Wilks for C. Cradock & W. Joy. s. 272. "Whether, if a person should offer a piece of gold to sale, thinking that he was only disposing of a piece of orichalcum, an honest man ought to inform him that it was really gold, or might fairly buy for a penny what was worth a thousand times as much" 
Mytologi Stub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Uorganisk kemi Stub
Denne artikel om uorganisk kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.