Ostalgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Ostalgi (tysk Ostalgie, spøgende sammenblanding af ordene Ost og Nostalgie), er en betegnelse for den nostalgiske strømning, der er opstået i Tyskland omkring det tidligere DDR.

Ostalgi refererer til det fænomen, at flere og flere vest- og østtyskere interesserer sig for produkter og dagligliv i det tidligere DDR, ofte på en ironisk måde. Især hos yngre tyskere har ostalgi karakter af kultstatus. Mange firmaer har genoptaget produktionen af tidligere DDR-produkter.

I 2003 fik ostalgien et skub med den prisbelønnede film Good bye, Lenin! med historien om en søn, der holder sin mor forskånet for den moderne verden i en østtysk lejlighed. En anden ostalgi-film, der har været i dansk biografdistribution er Sonnenallee (1999).

I det tidligere DDR findes museer, der mindes dagligdagen i DDR. De mest kendte er DDR-Museum i Berlin og nOSTalgie-Museum i byen Brandenburg. Museerne har fokus på den særlige østtyske længsel tilbage til DDR-tiden. Museerne råder over udstillingsgenstande fra dagligdagen i den socialistiske stat.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]