Ostalgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Ostalgi (tysk Ostalgie, spøgende sammenblanding af ordene Ost og Nostalgie), er en betegnelse for den nostalgiske strømning, der er opstået i Tyskland omkring det tidligere DDR.

Ostalgi refererer til det fænomen, at flere og flere vest- og østtyskere interesserer sig for produkter og dagligliv i det tidligere DDR, ofte på en ironisk måde. Især hos yngre tyskere har ostalgi karakter af kultstatus. Mange firmaer har genoptaget produktionen af tidligere DDR-produkter.

I 2003 fik ostalgien et skub med den prisbelønnede film Good bye, Lenin! med historien om en søn, der holder sin mor forskånet for den moderne verden i en østtysk lejlighed. En anden ostalgi-film, der har været i dansk biografdistribution er Sonnenallee (1999).

I det tidligere DDR findes museer, der mindes dagligdagen i DDR. De mest kendte er DDR-Museum i Berlin og nOSTalgie-Museum i byen Brandenburg. Museerne har fokus på den særlige østtyske længsel tilbage til DDR-tiden. Museerne råder over udstillingsgenstande fra dagligdagen i den socialistiske stat.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]