Ostalgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Figurer i fodgængerovergangene i DDR. Figurerne (Ampelmänner) benyttes fortsat i det østlige Tyskland

Ostalgi (tysk Ostalgie, spøgende sammenblanding af ordene Ost og Nostalgie), er en betegnelse for den nostalgiske strømning, der er opstået i Tyskland omkring det tidligere DDR.

Ostalgi refererer til det fænomen, at flere og flere vest- og østtyskere interesserer sig for produkter og dagligliv i det tidligere DDR, ofte på en ironisk måde. Især hos yngre tyskere har ostalgi karakter af kultstatus. Mange firmaer har genoptaget produktionen af tidligere DDR-produkter.

I 2003 fik ostalgien et skub med den prisbelønnede film Good bye, Lenin! med historien om en søn, der holder sin mor forskånet for den moderne verden i en østtysk lejlighed. En anden ostalgi-film, der har været i dansk biografdistribution er Sonnenallee (1999).

I det tidligere DDR findes museer, der mindes dagligdagen i DDR. De mest kendte er DDR-Museum i Berlin og nOSTalgie-Museum i byen Brandenburg. Museerne har fokus på den særlige østtyske længsel tilbage til DDR-tiden. Museerne råder over udstillingsgenstande fra dagligdagen i den socialistiske stat.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]