Oster (Ukraine)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Oster (flod).
 Oster
Остер
 Osters byvåben
Oster COA (Chernigov Governorate) (1782).png
Остерська міська рада.jpg
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Tjernihiv oblast
Rajon Tjernihiv rajon
Grundlagt 1098 Rediger på Wikidata
Postnr. 17044 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 5.655 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 111 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside osterska-gromada.gov.ua
Oversigtskort

Oster (ukrainsk: Осте́р ukrainsk udtale: [osˈtɛr]; russisk: Остёр) er en by beliggende hvor floden Oster løber ud i Desna, i Tjernihiv rajon, Tjernihiv oblast i Ukraine. Oster er hjemsted for administrationen af Oster urban hromada, en af hromadaerne i Ukraine.[1] Byen har 5.655 (2021) indbyggere.[2]

Oster er i dag en flodhavn med en bomulds- og tekstilfabrik samt fødevareindustri. Nogle dele af den gamle fæstning i Oster er bevaret, ligesom resterne af Sankt Michaels Kirke, der blev bygget i 1098 og er den eneste bevarede kirke fra det middelalderlige fyrstendømme Perejaslav.

Gammel fresko i Sankt Mikaels Kirke (også kendt som Yurii's Temple) fra begyndelsen af det 12. århundrede.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Oster blev grundlagt i 1098 af Vladimir Monomakh under navnet Gorodets, en fæstning, der tilhørte fyrstendømmet Pereiaslav, som senere blev arvet af hans søn fyrst Jurij Dolgorukij. I 1240 blev den ødelagt af den Mongolske invasion, hvorefter den forblev i ruiner i et århundrede. Efter ødelæggelsen af fortet opstod der i stedet en landsby ved navn Stary Oster eller Starogorodkaya. I begyndelsen af det 14. århundrede opstod en nyere bebyggelse tættere på Desna, ved navn Oster.

Fra 1356 var Oster under kontrol af Storhertugdømmet Litauen, og fra 1569 var den under Lublinunionen en del af det Den polsk-litauiske realunion. I 1648 blev det en del af et Ujezd (amt) under Perejaslav-regimentet. Fra 1654 var Oster under Det Russiske Kejserriges kontrol. I 1622 blev konge Johan 2. Kasimir Vasa af Polen tildelte Oster Magdeburgrettigheder og et våbenskjold. Efter hårde kampe under den Ukrainske uafhængighedskrig blev polsk styre igen etableret i Oster, men i februar 1664 blev polakkerne med støtte fra lokalbefolkningen drevet tilbage af kosakker og russerne.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Остерская громада" (russisk). Портал об'єднаних громад України.}
  2. ^ "Number of Present Population of Ukraine, 1. januar 2021" (PDF). ukrcensus.gov.ua (engelsk). State Statistics Service of Ukraine. 1. januar 2021. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. april 2022. Hentet 21. september 2022.