Palawan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Palawan
Palawans placering

Palawan er en filippinsk ø og provins. Øen har et areal på 14.896,3 km² med en befolkning på 755.412. Hovedbyen på øen er Puerto Princesa City. Øen strækker sig fra Mindoro til Borneo i sydvest. Øen ligger mellem det Sydkinesiske Hav i nordvest og Suluhavet i sydøst.

Befolkning og kultur[redigér | rediger kildetekst]

Palawan er en smeltedigel bestående af 87 forskellige kulturelle grupper og etniciteter. Grundlæggende er folk af malayisk oprindelse krydret med lidt kinesisk og spansk blod. Kulturen er stærkt påvirket af Borneo, Kina og Mellemøsten. Indvandring fra andre dele af Filippinerne betyder en høj befolkningstilvækst på 3,98% pr. år. Atten procent af befolkningen er sammensatte kulturelle minoritetsgrupper såsom Tagbanua, Pinalawan, Batak, Ken-uy (Tau't Batu), Calamian, Jama-Mapuns, Molbog, Tausug og Samal-Bangingi.

Religion[redigér | rediger kildetekst]

Den dominerende religion på øen er den romersk-katolske. Enklaver af muslimer kan findes i de sydelige kommuner, såsom Balabac og Bataraza, hvor muslimerne udgør størstedelen af befolkningen. Mormoner findes også på Palawan.

Administration og politik[redigér | rediger kildetekst]

Palawan er inddelt i 23 kommuner og en by. Filippinerne gør krav på det meste af Spratlyøerne, som lokalt kaldes Kalayaan øgruppe. Øerne i det Sydkinesiske Hav.

Biosfærereservat[redigér | rediger kildetekst]

Et område på 14.896 km² blev i 1990 udpeget til biosfærereservat under UNESCOs Menneske og biosfære-programmet.[1]

Kommuner[redigér | rediger kildetekst]

Palawan største by er Puerto Prinsesa

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Palawan Biosphere Reserve, Philippines". unesco.org. 1990. Arkiveret fra originalen 21. marts 2023. Hentet 28. april 2023.

Koordinater: 10°00′N 118°50′Ø / 10°N 118.83°Ø / 10; 118.83