Palazzo Braschi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 41°53′50.8″N 12°28′22.3″E / 41.897444°N 12.472861°Ø / 41.897444; 12.472861

Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Palazzo Braschi (har afløst Palazzo Orsini) er et palads i Rom i Italien. Det blev anlagt i 1790’erne af pave Pius VI Braschi, der var blevet valgt til pave i 1775.

Piazza Navonas sydlige ende er domineret af Palazzo Braschi.

Indtil da lå det gamle og meget smukke Palazzo Orsini her, men det lod Pius VI nedrive helt til grunden og anlagde i stedet Palazzo Braschi. Det er et kolossalt senbarokt palads, der bl.a. rummer et fantastisk udstyrsstykke i form af en hovedtrappe af enorm dimension.

En overgang tilhørte paladset Pius VI's nevø Braschi-Onesti, der efter alt at dømme var en brutal karl. Da paladset blev angrebet af en stor gruppe romere, der demonstrerede mod paven, fordi de mente, at det var hans skyld, at Napoleon Bonaparte forberedte en invasion i Italien. De var stærkt ophidsede og skreg, at de ville se blod. Men pludselig blev porten til paladset slået op, og dér stod Braschi-Onesti med en hundepisk i hver hånd omgivet af lakajer med kurve med guldmønter. De blev kastet i grams til mængden, og da råbene nu stilnede, og demonstanterne kastede sig over mønterne, gik Braschi-Onesti ned iblandt mængden og begyndte at slå demonstranterne til blods med sine piske. Da han havde demonstreret, hvordan han mente, Roms pøbel skulle behandles, gik han tilbage til sit palads, hvorefter porten blev lukket.

Det er bagsiden af paladset, der ses fra Piazza Navona. Paladsets forside og hovedindgang ligger ud til Corso Vittorio Emanuelle II.

Imidlertid kom Braschi-familien i økonomiske vanskeligheder og i 1871 afstod den paladset til den italienske stat.

I 1952 blev det indviet som Museo di Roma. Det er bestemt et besøg værd med mange malerier, tegninger, stik og genstande fra Roms historie.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Italiensk geografi Stub
Denne artikel om italiensk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi