Palomino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Palominofarvet hest

En palomino er en guldfarvet hest. Farven forekommer ved at krydse enslødede ponyer med tilsvarende. Palominofarven fremkommer i de fleste hesteracer (også i Dansk varmblod). Palominofarven fremkommer, når man krydser en rød hest med en hest med enkelt eller dobbelt krem-gen. En cremello har den røde hests farve i fortyndet udgave i dobbeltdosis, mens den "røde" hest, når den bliver født palomino, har farven fortyndet en gang = en palomino. Krydses en rød hest med en cremello (dominant) er resultatet altid en palomino. Krydses en rød hest med en palomino er der 50% sandsynlighed for palomino afkom, og krydses to palominoer, er der 50% sandsynlighed for palomino afkom, 25% sandsynlighed for cremelloafkom og 25 % sandsynlighed for rødt afkom. Krydses en palomino med en cremello er der 50% sandsynlighed for enten palomino eller cremelloafkom. Alt som efter Gregor Mendels arvelære.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Dens særlige kendetegn er farven: guldgylden (lys guld til kobberguld) med hvid man og hale og ofte hvide aftegn. Størrelsen er over ponystørrelse og for heste 160 cm+. Øjnene er brune.

Cremelloen er en dobbeltdeluitte – den er fra helt hvid til flødefarvet. Øjnene er blå.

Klassificering[redigér | redigér wikikode]

I Danmark avles den målrettet i Dansk Varmblod og i Dansk Palomino Avlsforbund (DPA) I Danmark er Palominoen registeret som race med avl i varmblod og sportspony, med farven som overordnet mål

I USA er palominoen en race.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

I Danmark har avlere siden 1987 gået målrettet efter gode konkurrenceheste og -ponyer i dressur og spring. Flere danske palomino varmblodsheste har udmærket sig på nationalt og internationalt plan som .

I USA De kinesiske kejsere har redet på disse heste[kilde mangler], men de palominoer vi har i dag, er fremavlet fra de spanske nybyggeres heste. Hestene blev krydset med mustangen i USA. Den stammer fra Californien og bruges som ridehest, cowboyhest eller rodeohest.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.