Palomino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Palominofarvet hest

En palomino er en guldhest. Farven forekommer ved at krydse enslødede individer ponyer med en tilsvarende. Palominofarven fremkommer i de fleste hesteracer (og i Danmark også i racen varmblod). Palominofarven fremkommer, når man krydser en rød hest med en cremello – cremelloen er en såkaldt dobbeltdeluitte, dvs. den røde hests farve er i cremelloen fortyndet i dobbelt dosis, hvor den "røde" hest, når den bliver født palomino er en enkeltdeluitte, altså en rød hest, hvis farve er fortyndet en gang = en palomino. Krydses en rød hest med en cremello er resultatet altid en palomino. Krydses en rød hest med en palomino er der 50% chance for et palominofarvet afkom og krydses to palominoer, er der 50% chance for et palominofarvet afkom, 25% chance for et cremelloafkom og 25 % chance for et rødt afkom. Krydser man en palomino med en cremello er der 50% chance for enten palomino eller cremelloafkom.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Dens særlige kendetegn er dens farve; guldgylden med hvid man og hale man og hale og evt. hvide aftegn. Størrelsen er for varmblodsheste 160 cm+ og alle ponystørrelser findes. Øjnene er brune. Palominofarven spreder sig over et bredt farvespectre fra helt lys guld til kobberguld. Cremelloen er en dobbeltdeluitte – den er fra helt hvid til over i det flødefarvede. Øjnene er blå.

Klassificering[redigér | redigér wikikode]

I Danmark Avles der målrettet palominoavl (Varmblod og Pony) i forbundet Dansk Palomino Avlsforbund (DPA) I Danmark er Palominoen registeret som en race, med avl af typen varmblod og ridepony, med farven som overordnet mål

USA har registreret palominoen som en race.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

I Danmark har avlere siden 1987 avlet målrettet efter gode konkurrenceheste og -ponyer i dressur og spring. Flere danske palomino varmblodsheste har udmærket sig på nationalt og internationalt plan

I USA Rygtet siger, at de kinesiske kejsere har redet på disse heste[Kilde mangler], men de palominoer vi har i dag, er fremavlet fra de spanske nybyggeres heste. Hestene blev krydset med mustangen i USA. Den stammer fra Californien og bruges som ridehest, cowboyhest eller rodeohest.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: