Palomino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Palominofarvet hest

En palomino er en guldfarvet hest. Farven forekommer ved at krydse enslødede individer ponyer med en tilsvarende. Palominofarven fremkommer i de fleste hesteracer (og i Danmark også i racen varmblod). Palominofarven fremkommer, når man krydser en rød hest med en hest med enkelt eller dobbelt udgave af kremgen. En cremello er en såkaldt dobbeltdeluitte, dvs. den røde hests farve er i cremelloen fortyndet i dobbelt dosis, hvor den "røde" hest, når den bliver født palomino er en enkeltdeluitte, altså en rød hest, hvis farve er fortyndet en gang = en palomino. Krydses en rød hest med en cremello er resultatet altid en palomino. Krydses en rød hest med en palomino er der 50% chance for et palominofarvet afkom og krydses to palominoer, er der 50% chance for et palominofarvet afkom, 25% chance for et cremelloafkom og 25 % chance for et rødt afkom. Krydser man en palomino med en cremello er der 50% chance for enten palomino eller cremelloafkom.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Dens særlige kendetegn er dens farve; guldgylden med hvid man og hale og evt. hvide aftegn. Størrelsen er for varmblodsheste 160 cm+ og alle ponystørrelser findes. Øjnene er brune. Palominofarven spreder sig over et bredt farvespekter fra helt lys guld til kobberguld. Cremelloen er en dobbeltdeluitte – den er fra helt hvid til over i det flødefarvede. Øjnene er blå.

Klassificering[redigér | redigér wikikode]

I Danmark Avles der målrettet palominoavl (Varmblod og Pony) i forbundet Dansk Palomino Avlsforbund (DPA) I Danmark er Palominoen registeret som en race, med avl af typen varmblod og ridepony, med farven som overordnet mål

USA har registreret palominoen som en race.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

I Danmark har avlere siden 1987 avlet målrettet efter gode konkurrenceheste og -ponyer i dressur og spring. Flere danske palomino varmblodsheste har udmærket sig på nationalt og internationalt plan

I USA Rygtet siger, at de kinesiske kejsere har redet på disse heste[Kilde mangler], men de palominoer vi har i dag, er fremavlet fra de spanske nybyggeres heste. Hestene blev krydset med mustangen i USA. Den stammer fra Californien og bruges som ridehest, cowboyhest eller rodeohest.

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg