Dybvandsreje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Pandalus borealis)
Spring til navigation Spring til søgning
Dybvandsreje
Pandalus borealis
Pandalus borealis
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukarya
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Malacostraca (Storkrebs)
Orden Decapoda (Tibenede krebsdyr)
Underorden Caridea (Ægte rejer)
Overfamilie Pandaloidea
Familie Pandalidae
Slægt Pandalus
Art Pandalus borealis
Hjælp til læsning af taksobokse

Dybvandsreje eller grønlandsreje (Pandalus borealis) er en art af ægte rejer i slægten Pandalus. Rejen lever i kolde områder af Atlanterhavet og Stillehavet.[1]

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

P. borealis lever på vanddybder fra 20-1.330 meter, almindeligvis på bløde mudrede bunde,[1] i vande med temperaturer mellem 0 og 8 grader.[2] Udbredelsen af underarten P. b. borealis i Atlanterhavet strækker sig fra New England, Canadas østlige kystlinje til det sydlige og østlige Grønland, Island, Svalbard, Norge og Nordsøen så sydligt som til den engelske kanal. I Stillehavet findes P. b. eous fra Japan, over Okhotske Hav, over Beringstrædet, og så sydligt langs Nordamerikas kyst som staten Washington.

Fysiologi[redigér | rediger kildetekst]

I deres otte års levetid[3] kan hanner blive 120 mm lange og hunner kan nå en længde på 165 mm.[3]

Kommercielt fiskeri[redigér | rediger kildetekst]

Global fangst af Pandalus borealis i tons indrapporteret af FAO fra 1950–2010[4]
Pandalus borealis fangst på en rejetrawler

P. borealis er en vigtig fødevareresource. Oprindeligt blev arten anset for at være ret sjælden og derfor ikke værd at fiske efter, men den norske marinebiolog og oceanograf Johan Hjort beviste at begge dele var helt forkert. Hans detaljerede informationer om deres habitat gjorde det lettere at lokalisere dem, og hans modifikationer af dybhavs-bundtrawl gjorde det lettere at fange dem. Kort efter, i starten af 1900-tallet, begyndte et stort fiskeri efter arten i Norge, og få år senere blev det efterfuldt af andre lande i Europa og Nordamerika. Den fanges i Danmark i de dybere dele af Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, og også omkring Færøerne og Grønland. Rejerne sælges i flere lande som pillede, kogte og nedfrosne i fryseposer gennem supermarkeder.

Spise[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er pillede kogte P. borealis rejer fra Grønland eller Nordsøen en populær spise til forretter. Det kan fx være på hvidt brød med smør og mayonnaise eller som rejecocktail.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Pandalus borealis (Krøyer, 1838)". Species Fact Sheet. Food and Agriculture Organization. Arkiveret fra originalen 29. januar 2013. Hentet 2. november 2010. 
  2. ^ Muus, B., J. G. Nielsen, P. Dahlstrom and B. Nystrom (1999). Sea Fish. pp. 284–285. ISBN 8790787005
  3. ^ a b "Guide to Responsible Sourcing Guide. Cold-water prawns" (PDF). Seafish. April 2007. Arkiveret (PDF) fra originalen 22. juli 2011. Hentet 2. november 2010. 
  4. ^ Based on data sourced from the FishStat database Arkiveret 7. november 2012 hos Wayback Machine, FAO.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]