Panna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Panna-bur i Mølleparken i Aarhus.

Panna er et streetfodboldspil med fokus på de artistiske aspekter i fodbold, hvor man ved brug af frække tricks og finter skal besejre sin modstander. Panna spilles ofte 1 mod 1 på små runde baner (ca. 6 meter i diameter) med 2 små mål, men kan også spilles 2 mod 2. Kampen spilles på tid og vindes hvis en spiller laver en såkaldt "panna" (tunnel) ved at skyde bolden mellem benene på en modstander eller af det hold der har scoret flest mål når kampen slutter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Panna har altid været en del af fodbolden. Men som en sport i sig selv opstod panna i starten af 00'erne, da surinamesiske og marokkanske indvandrere spillede det i forstæderne til Rotterdam og Amsterdam. Især i Holland og Belgien er Panna populært og spillet er også kommet til Danmark.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Panna er en gadesport og kulturen bag boldspillet har klare referencer til andre streetkulturer såsom breakdance og skateboarding, blandt andet fordi man "battler" sine modstandere med tricks, finter og attitude.

Panna i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Panna spilles også i Danmark og DGI er aktive med flere turneringer og events, herunder Panna Fridays i København (som er en del af deres street soccer projekt Underground) og den landsdækkende Panna Tour.[1][2][3][4] Der afholdes også EM i Panna, som i juli 2013, blev afholdt i Danmark med danske Licht i top 8. Og i 2013 blev der for første gang afholdt Panna Knockout i Danmark vinderen blev Amin Benmoumou. I 2014 afholdes EM i Belgien og VM i Amsterdam hvor Amin Benmoumou og Kristoffer Licht har kvalificeret sig.[5]. I starten af 2014 blev Panna Mall Tour afholdt, en tour rundt i nogle af Danmarks bycentre, hvor der blev spillet Panna med tilskuere, samt freestyle opvisninger. Denne tour blev afholdt af DGI i samarbejde med Copenhagen Panna House og Danish Football Freestyle Community (DFFC) samt deltagelse af verdensstjernen Jeand Doest[6]. Udover Amin Benmoumou og Kristoffer Licht betragtes også Michael Toft, Jacob Corneliusen, Mads Phonbamrung, Suell Osmani, Ibiis Neymar, Mohammad Idrissi og Omid Ganjjou som nogle af de største Pannaprofiler i Danmark.

Baner i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Der findes offentlige panna-baner flere steder i Aarhus, blandt andet centralt i Mølleparken, i Viby distriktet samt flere steder i Aarhus V.[7]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Lykke Andersen, Majbritt (4. december 2014). "Nye street-spil erobrer Danmark". DGI. Hentet 19. april 2015. 
  2. ^ Hansen, Christian (2013-09-11). "DGI PANNA FRIDAYS". DGI Storkøbenhavn. Hentet 2013-09-11. 
  3. ^ "DGI Underground". DGI Storkøbenhavn. Hentet 2013-09-11. 
  4. ^ Hansen, Christian (15. januar 2014). "Nye street-spil indtog Aarhus". JyllandsPosten-Aarhus. Hentet 19. april 2015. 
  5. ^ "European Street Cup". Hentet 2013-09-11. 
  6. ^ http://www.dgi.dk/nyheder/Verdensklasses_fodboldartister_bes%C3%B8ger_Bazar_Vest_%5Ba39156%5D.aspx
  7. ^ "Mølleparken". CADO. Hentet 19. april 2015. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

en:Cageball

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]