Panoramamodtager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
RBY-1, US Navy Panoramic Radio Adaptor RBY-1 med Hallicrafters SX-28. Panoramamodtageren er den øvre del.

En panoramamodtager, panoramaadaptor eller spektrumskop er en specialiseret spektrumanalysator opfundet af Marcel Wallace, der viser aktiviteten på et udsnit af et frekvensbånd på en skærm, forstået som signalstyrken modtaget for de enkelte radiosendere på frekvensbåndet.[1][2]

Panoramamodtageren består af en radiomodtager, der gennemløber et udvalgt frekvensbånd omkring en indstillet midtfrekvens. Dette kan ske ved at en motor drejer på en drejekondensator, der indstiller modtagerens frekvens og samtidig danner et signal, der styrer den horisontale afbøjning på et oscilloskop. Styrken af de modtagne signal sendes til den vertikale afbøjning på oscilloskopet. De enkelte stationer afbildes dermed som spidser, ”pips”. Frekvensvariationen kan også laves elektronisk.

Panoramamodtagere bruges til at skabe overblik over de stationer, der sender lige nu, f.eks. ved indhentning af elektroniske efterretninger (SIGINT). Panoramamodtagere kan f.eks. afsløre spionsendere, der opererer bag egne linjer. Panoramamodtagere bruges også af nogle radioamatører.

En panoramamodtager kan være konstrueret dobbelt, således at man kan aflytte den midterste frekvens på skærmen.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Panoramic radio receiving system US 2279151 A
  2. ^ Chuck N7RHU: Panadaptors Citat: "...The panoramic spectrum display, invented by Marcel Wallace in the 1930's, provides a radio operator with a graphic display of radio signal amplitudes at frequencies close to the signal to which his radio is currently tuned..."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]