Panspermi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 28. maj 2015, 20:12 af Crudiant (diskussion | bidrag) Crudiant (diskussion | bidrag) (hypotese ikke teori)
Panspermi

Panspermi er hypotese om at liv kan spredes i universet via mikroorganismer i meteorider, asteroider, kometer eller andre himmellegemer som for eksempel de såkaldte ekstremofile.

Teorien indebærer også at livet på Jorden kan være af udenjordisk oprindelse. De fleste videnskabsfolk betragter nok teorien som ren spekulation, da man (endnu) ikke har fundet liv andre steder i universet end på Jorden. Dog kunne det bringe til eftertanke at der er fundet spor af komplekse organiske molekyler og biomolekyler som for eksempel uracil og xanthin i universet.

Den amerikanske lobby-organisation Planetary Society har et forsøg kaldet LIFE (Living Interplanetary Flight Experiment), hvor ti forskellige mikroorganismer skal på en 34-måneders rumrejse. Til slut skal kapslen, som en meteor, flyve ned til jordoverfladen under stor varmeudvikling. Bakterien Deinococcus radiodurans kan tåle høj stråling, og hvis ikke engang den kan tåle strålingen, vil panspermi-teorien stå svagt. En anden passager, arken Pyrococcus furiosus, kan tåle høje temperaturer. Hvis den er den eneste der overlever, tyder det på at 'normale' mikroorganismer ikke kan inficere planeter[1].

Se også

Ekstern henvisning og kilder

  1. ^ Living Interplanetary Flight Experiment www.denstoredanske.dk hentet 4. november 2011