Parasol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En mand der sidder i skyggen af en parasol på en af brasiliens strande
sammenklappede parsoller på stranden ved Deauville, Normandiet.

En parasol (mod sol) er en paraplylignende skærm, der har som formål at skærme for solen. Skærmen, der er lavet af tekstil, er normalt udspændt på et stativ, der er forbundet med en stang, der kan bæres i hånden eller sættes ned i en klods med et hul i, eller i et hul i jorden.

Historien[redigér | redigér wikikode]

Både parasoller og paraplyer blev i oldtiden brugt hos assyrerne og egypterne og i Kina og Indien. Parasollerne var både solskærme og magtsymboler for personer af højere sociale klasser, på samme måde som baldakiner nu er en symbolsk beskyttelse over værdighedspersoner. I Europa blev paraplyer taget i brug i 1500-tallet. Da blev også parasoller indført blandt adelen i Frankrig for at bevare bærerens lysere hud. Sådanne håndholdte parasoller – gerne udstyret med blonder – blev en del af den vestlige damemode i 1700- og 1800-tallet.

Parasoller har traditionelt været særlig udbredt i Østen, blandt andet i Japan og Kina, hvor parasoller af bambus og andre materialer blev almindelige blandt adelen i 1000-tallet. I Japan kaldes traditionelle parasoller karakasa; det vil sige "kinesisk parasol". Karaksa bruges også om gamle parasoller og andre genstande, som i følge japansk folketro bliver besjælede og levende, når er 100 år gamle.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]