Partikelforurening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Icon apps query.svgHvad handler artiklen om?
Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen. Husk at skrive det indlysende.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

Partikelforurening er den del af luftforureningen, der udgøres af partikler. Partikler er i denne sammenhæng små mængder af fast eller flydende stof, der svæver i luften.[1] Størrelsesmæssigt varierer partiklerne fra mindre end 0,03 mikrometer, kaldet nanopartikler, og til mere end 2,5 mikrometer, kaldet grove partikler.[2][3] Nogle partikler stammer fra menneskelig aktivitet, bl.a. fra trafikken og fra brændeovne. Andre partikler stammer fra naturlige kilder, bl.a. saltholdige partikler fra havet.[3] Der kan også dannes partikler i atmosfæren, når forskellige luftarter gennemgår kemiske og fysiske processer, der danner stoffer på flydende eller fast form.[3]

En stor del af de partikler, vi kommer i kontakt med i dagligdagen er fra trafikken,[4] men en ikke uvæsentlig del stammer fra forurening i andre lande, som er blevet transporteret til Danmark med luftstrømme[kilde mangler]. I dag er det hovedsageligt de mindste partikler, der er fokus på, da det har vist sig, at det er disse, der har den største helbredsmæssige effekt på mennesker [kilde mangler]. Dog er de større partikler også stadig genstand for forskning [kilde mangler]. Grunden til, at partiklerne er farlige for mennesker, er deres indvirkning på menneskets immunforsvaret. Partiklernes indvirkning på immunforsvaret gør, at man i højere grad kan udvikle allergier overfor støv, husdyr og pollen [kilde mangler].

Partikelforurening er et stort problem i København [kilde mangler]. Ikke mindst beskrives dette også på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor København anføres som det mest belastede område i Danmark[kilde mangler]. Målestationer placeret i københavn dokumenterer omfanget af partikelforurening[kilde mangler], og steder i byen bliver grænseværdien til det sundhedsskadelige niveau overskredet[kilde mangler].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Particle Pollution (PM). Hentet 31-05-19. "Particle pollution, also called particulate matter or PM, is a mixture of solids and liquid droplets floating in the air." 
  2. ^ Palmgren, Finn (2005), Luftforurening med partikler i Danmark (PDF) (Rapport), Miljøprojekt (1021), Miljøministeriet. Miljøstyrelsen, ISBN 87-7614-721-5, ISSN 0105-3094. 
  3. ^ a b c Palmgren, Finn, (red.) (2009), Luftforurening med partikler – et sundhedsproblem (PDF), ISBN 978-87-7070-126-6. 
  4. ^ "Stikprøve: Bilfri søndag fik mængden af skadelige partikler til at falde til en tiendedel". Ingeniøren. Hentet 5. december 2016. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]