Pashto

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Pashtu)
Spring til navigation Spring til søgning
Person taler pashto

Pashto (som er det andet ord for afghansk) er et sprog som tales af pashtunerne i Afghanistan og Pakistan. Pashto tilhører den indoiske af de indoeuropæiske sprog, mere præcist de østiranske sprog ligesom ossetisk som tales i Kaukasus og nogle få andre.

Pashto er et af de to officielle sprog i Afghanistan, det andet er den persiske dialekt dari.[1] Pashto tales i det sydlige og østlige Afghanistan og enkelte steder i Nordafghanistan, samt i de tilstødende vestlige pakistanske provinser Khyber Pakhtunkhwa og FATA, hvor sproget ligeledes har official status. Sprogområdet kaldes nogle gange samlet for "Pashtunistan". De pashtunsk-talende udgør ca. 50% af Afghanistans befolkning, hvorimod det andet officielle sprog farsi (persisk) udgør 40%.[2] Der er i alt omkring 66 – 70 millioner mennesker som taler pashto. Der er to dialekter kaldet den nordlige (9,7 millioner) og den sydlige (8,2 millioner).


Sproget menes at stamme fra områderne omkring Kandahar og Helmand i det sydlige Afghanistan. Der er låneord fra arabisk i pashto. Det skrives traditionelt med en særligt tilpasset udgave af det arabiske alfabet, men i de senere år er det, på grund af internettet, blevet stadig mere populært at bruge latinske bogstaver i stedet.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kapitel et, Artikel seksten Arkiveret 5. marts 2009 hos Wayback Machine i den afghanske forfatning
  2. ^ CIA – The World Factbook: Afghanistan

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]