Pakistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Den Islamiske Republik Pakistan
اسلامی جمہوریۂ پاکستان (urdu)
(tr. islāmī jamhūriya-i-pākistān)
MottoIttehad, Tanzim, Yaqeen-e-Muhkam
("Tro, enhed og disciplin")
NationalmelodiQaumi Tarana
(Blessed Be the Sacred Land)
Pakistan (orthographic projection).svg
Hovedstad Islamabad
33°43′N 73°03′Ø / 33.717°N 73.050°Ø / 33.717; 73.050
Største by Karachi
Officielle sprog Urdu og engelsk
Regeringsform Republik
Arif Alvi
Imran Khan
Uafhængighed
Fra Storbritannien
14. august 1947
Areal
- Total
803.904 km2  (nr. 36)
Vand (%)
3,1 %
Indbyggertal
- Anslået 2014
196.174.380 (nr. 6)
234,4/km2  (nr. 55)
BNP (nominelt) Anslået 2013
- Total
855,6 mia. USD (nr. 25)
- Pr. indbygger
4699 USD (nr. 139)
Valuta Pakistansk rupi (PKR)
Tidszone +5
- Sommer (DST)
+5 (UTC)
Kendings-
bogstaver (bil)
PAK
Luftfartøjs-
registreringskode
AP
Internetdomæne .pk
Telefonkode +92
ISO 3166-kode PK, PAK, 586

Pakistan, officielt Den Islamiske Republik Pakistan (urdu: اسلامی جمہوریۂ پاکستان; tr. islāmī jamhūriya-i-pākistān), er et land i Sydasien. Grænselandene er Iran, Afghanistan, Kina og Indien. Sydkysten udgøres af det Arabiske Hav.

Pakistan blev dannet i 1947, da det sammen med området, der nu er Bangladesh, blev skilt ud fra Britisk Indien. Resten af Britisk Indien blev det selvstændige Indien. Navnet Pakistan betyder «det rene land», og det var meningen, at det skulle være en ren muslimsk stat. Opdelingen i Indien og Pakistan førte til, at millioner af mennesker måtte krydse grænserne for at være i det land, som deres religion hørte til. Alligevel blev mange muslimer i Indien, og mange hinduer blev i Pakistan.

Øst-Pakistan løsrev sig i 1971 og dannede efter en blodig borgerkrig, Bangladeshkrigen, den selvstændige stat Bangladesh.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Navnet Pakistan betyder "det rene land" på urdu og persisk. Det blev skabt i 1934 som Pakstan af Choudhary Rahmat Ali, som udgav det i sin pjece Now or Never.[1] Navnet repræsenterede "de tredive millioner muslimer i PAKSTAN, som lever i de fem nordlige enheder i Britisk IndienPunjab, Afghania (også kendt som North-West Frontier Province), Kashmir, Sindh og Baluchistan."[2]

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Pakistans topografi.

De nordlige og vestlige dele er bjergområder. Den pakistansk kontrollerede del af Kashmir har nogle af de højeste bjerge i verden inklusiv K2 og Nanga Parbat. Mod sydøst ligger Tharørkenen som strækker sig ind i Indien.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Kort over udbredelsen af de dominerende etniske grupper i Pakistanområdet

De største befolkningsgrupper er Pashtuner (grøn) og Balucher (rød) i vest , og Punjabier (brun) og Sindh'er (gul) i øst på den anden side af Indus-floden.

Sprog[redigér | redigér wikikode]

Urdu og engelsk er begge anerkendt som officielle sprog i Pakistan.[3] Urdu bliver snakket af mange, men er kun modersmålet til 8 %. Engelsk bruges til officielle formål, i administration, i næringsliv og af den uddannede, urbane elite. Urdu er kommunikationssproget (lingua franca) blandt folket. Udover disse sprog snakker næsten alle pakistanere beslægtede indo-europæiske sprog. De mest almindeligste er punjabi, pashto, persisk, sindhi, hindko, balutsji.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Majoriteten af befolkningen er muslimer, 95 % af befolkningen tilhører islam. De fleste muslimer i Pakistan er sunnimuslimer (75 %) og shiamuslimer (20 %), selv om et antal mindre sekter eksisterer. Pakistan har en lille ikke-muslimsk befolkning, for det meste bestående ad sikher, kristne, hinduer og animister i de fjerne nordlige områder.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

UNESCO Læsefærdighed voksne i Pakistan 1980-2015

Politik og administration[redigér | redigér wikikode]

Officielt er Pakistan en føderal republik, men har haft en lang historie af vekslende perioder med valgt demokrati og autoritære militærdiktatorer. Militærpræsidenter inkluderede general Ayub Khan i 1960erne, general Zia-ul-Haq i 1980erne og general Pervez Musharraf fra 1999 til 2008. Flertallet af Pakistans statsoverhoveder og regeringsledere har været valgte civile ledere.

Pakistan er også det land, som fik den første kvindelige regeringsledere Benazir Bhutto, og en af de tidligste lande som har haft en folkevalgt kvindelig leder.

Provinser og territorier[redigér | redigér wikikode]

Pakistan er delt i fire provinser:

og tre andre territorier:

De største byer i Pakistan er:[4]

Regionalt samarbejde i Sydasien[redigér | redigér wikikode]

Pakistan er sammen med de øvrige lande i Sydasien medlem af SAARC (Engelsk:South Asian Association for Regional Cooperation). SAARC blev stiftet i december 1985 med det formål at fremme det regionale samarbejde inden for regionen, samt øge handelen mellem landene og styrke Sydasiens økonomisk udvikling. Organisationen har hovedsæde i Kathmandu, Nepal, og følgende stater er medlemmer: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka samt fra april 2007 også Afghanistan.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jochen Hippler: "Verdens farligste land? - Pakistan mellem militærherredømme, ekstremisme og demokrati". Ellekær, 2013.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Choudhary Rahmat Ali (28. januar 1933). Now or never: Are we to live or perish for ever?. Columbia University. Hentet 4. december 2007. 
  2. ^ Wolpert, Stanley A. (1984). Jinnah of Pakistan. New York: Oxford University Press. ISBN 0195034120. 
  3. ^ Pakistan – Store norske leksikon
  4. ^ (på (engelsk))Pakistan: Provinces and Major Cities. Citypopulation.de. Hentet 5. december 2017. 
Pakistans geografiStub
Denne artikel om Pakistans geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 30°N 71°Ø / 30°N 71°Ø / 30; 71