Pennsylvansk Vokspors

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Vokspors ?
Northern Bayberry Leaf Cluster 2420px.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Fagales (Bøge-ordenen)
Familie: Myricaceae (Pors-familien)
Slægt: Morella (Vokspors)
Art: M. pensylvanica

Pennsylvansk Vokspors (Morella pensylvanica) er en løvfældende busk med en bred, opstigende og tæt forgrenet vækst. Frugterne er små, kuglerunde stenfrugter med et tykt, lysegråt vokslag.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først lysegrøn og glat, men snart bliver den lysebrun med små, lyse korkporer. Senere bliver den grå med fine lyse furer. Knopperne er spredtstillede og ganske små, knudeformede og lysegrønne til lysebrune.

Bladene er læderagtige, omvendt ægformede og hele med tandet rand. Oversiden er lysegrøn, mens undersiden er lidt mere grålig. Begge bladsider er forsynet med gullige harpikskirtler. Blomstringen sker i det tidlige forår, kort før løvspring. Planten er sambo, dvs., at han- og hunblomsterstandene er adskilte, men dog på samme plante. Frugterne er små, kuglerunde stenfrugter med et tykt, lysegråt vokslag.

Rodnettet er højtliggende og filtagtigt. Planten er afhængig af samliv med aktinobakterier af slægten Frankia for at kunne trives.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2,00 x 3,00 m (25 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Arten er udbredt i det østlige Nordamerika fra Hudsonbugten langs Allegheny-bjergene til midt på sydstaternes atlanterhavskyst. Arten er tolerant overfor de fleste jordbundsforhold, men kræver et lysåbent eller letskygget voksested.

I området bag klitterne langs kysten af Plum Island, lige nord for Cape Ann i Massachusetts, USA, findes arten sammen med bl.a. Amerikansk Celaster, Amerikansk Nældetræ, Amerikansk Sassafras, Carolina-Rose, Farve-Eg, Glansbladet Hæg, Hede-Melbærris, Rød Løn, Skov-Tupelotræ og Weymouth-Fyr[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]